Місто

Біля Свято-Преображенського Собору у Житомирі встановили пам’ятник українським націоналістам

29 March 2014, 11:03

28 березня на території Свято-Преображенського Собору відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку борцям за волю України – Миколі Сціборському та Омеляну Сенику. Загалом, це перший монумент, який у Житомирі встановлено українським націоналістам.

Про це Житомир.info повідомили в секторі інформаційно-аналітичної роботи апарату Житомирської облдержадміністрації.

До церемонії відкриття пам’ятнику долучилися голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін, народні депутат України від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний, представники міського та обласного осередків ВО «Свобода», науковці, краєзнавці, священнослужителі, журналісти та молодь.

Захід розпочали хвилиною мовчання на знак пам’яті про героїв «Небесної сотні». Після цього архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим провів богослужіння, вшанувавши полеглих поборників української Незалежності та освятивши пам’ятний знак Миколі Сціборському та Олемяну Сенику.

Відкриття пам’ятного хреста сьогодні є символічним, адже саме 28 березня 116 років тому народився ідеолог українського націоналізму, автор ґрунтовної державотворчої доктрини «Націократія», наш земляк Микола Сціборський. Власне, він і помер у Житомирі. Так, 30 серпня 1941 року разом зі своїм побратимом – Омеляном Сеником – він загинув від куль диверсанта. Обоє героїв були поховані саме у дворі Свято-Преображенського Собору.

«Сьогодні на житомирській землі нова влада України разом із українською громадою вшановує справжніх українських героїв. Вони були молодими людьми, коли загинули за волю України. Ми повинні пам’ятати, що житомирська земля багата справжніми патріотами, серед яких одне із чільних місць займають Микола Сціборський та Омелян Сеник. Їхні долі, їхній життєвий шлях надихає нас на боротьбу. Зараз перед Україною стоять непрості виклики, дуже схожі на ті, котрі були перед цими героями. Сьогодні стосовно нашої країни здійснюється військова агресія. Сьогодні Україна стоїть перед межею, бути чи не бути. Але сьогодні, як ніколи, консолідована українська нація: сьогодні всі ми, українці, відкинувши непорозуміння, об’єдналися, щоб зупинити ворога і будувати Україну», – зазначив Сидір Кізін під час відкриття пам’ятного знаку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі