Культура

Влада Житомира збирається провести конкурс на кращий пам’ятник Ріхтеру. Преміальний фонд – 20 тис. грн.

13 May 2014, 15:40

Влада Житомира хоче провести конкурс на кращу проектну та скульптурну пропозицію пам'ятника Святославу Ріхтеру.

Відповідний проект рішення міськвиконкому опублікований на сайті мерії.

«Мета Конкурсу - виявлення кращої містобудівної, планувальної, пластичної і естетично-художньої концепції пам'ятника, відображення відповідними художньо-пластичними засобами образу Святослава Ріхтера», - йдеться у проекті програми Конкурсу.

Перед учасниками Конкурсу ставитимуться такі завдання:

- визначення місця розміщення пам'ятника;

- пошук найкращої концептуальної ідеї високомистецького, архітектурно-пластичного вирішення пам'ятника на визначеній ділянці.

Враховуючи вагомість та зміст об'єкту, пропонується розглядати можливість встановлення пам'ятника на ділянках у центральній частині міста, у місцях, пов'язаних з життям та творчістю С. Ріхтера.

Варіанти місця встановлення пам'ятнику, що пропонуються замовником Конкурсу:

- вул. Пушкінська, 26 - поряд з будівлею Житомирської обласної філармонії

- перехрестя вулиць Пушкінської та бульвару Старого, з боку бульвару Старого

- вул. Велика Бердичівська, 89, поряд з будівлею родильного притулку братів Дуриліних, в якому народився С. Ріхтер

Учасники І туру Конкурсу можуть пропонувати інші місця встановлення пам'ятника, з урахуванням вимог Програми Конкурсу. Їм необхідно врахувати співмасштабність пам'ятника із існуючою забудовою, благоустроєм прилеглих територій. Конкурсні пропозиції мають передбачати заходи щодо благоустрою території навколо пам'ятника та візуального сприйняття пам’ятника у нічний час.

Пам'ятник рекомендується виконувати з довговічних матеріалів (бронза, природні камені тощо).

Конкурс проводитиметься у два тури. Мета І туру Конкурсу – визначення місця розташування пам'ятника та його концепції.

І тур планують проводити за правилами відкритого Конкурсу. До участі у І турі запрошуються фахівці або авторські колективи фахівців - дипломованих професійних архітекторів та скульпторів, а також студенти архітектурних і художніх навчальних закладів.

Мета ІІ туру Конкурсу – визначення кращого високомистецького, архітектурно-пластичного вирішення пам'ятника на визначеному І туром місці розташування пам’ятника. ІІ тур буде закритим, до участі у ньому організатори запросять до 10 фахівців або авторських колективів, які перемогли у І турі Конкурсу.

Конкурс збираються оголосити 5 червня. Термін подачі конкурсних проектів для участі у І турі - до 18 год. 00 хв. 14 липня 2014 року. Журі має оголосити результати І туру до 21 липня 2014 року. Запрошувати учасників на ІІ тур планують з 22 липня. Термін подачі конкурсних проектів для участі у ІІ турі - до 18 год. 00 хв. 22 вересня 2014 року. Оголосити результати Конкурсу планують до 29 вересня 2014 року.

Замовником конкурсу встановлюється преміальний фонд конкурсу, який складає 20 000 грн. Розподіляється фонд таким чином:

- перша премія – 12 000 грн.;

- друга премія –  5 000 грн.;

- третя премія – 3 000 грн.

Переможець ІІ туру Конкурсу (а саме, проект, який відзначений 1-ою премією) отримує право на розроблення проектно-кошторисної документації на пам'ятник та на його виконання у матеріалі.

«Переможцям та іншим учасникам конкурсу третіми особами можуть призначатися додаткові премії та інші види заохочень. Виплата грошових премій та вручення додаткових видів заохочень переможцям повинна бути здійснена замовником конкурсу у місячний термін з дня прийняття рішення журі щодо підсумків ІІ туру Конкурсу. Робота журі, організація Конкурсу здійснюється на громадських засадах», - йдеться у розділі «Витрати Конкурсу».

Організатором Конкурсу є управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради спільно з Житомирською обласною організацією Національної Спілки архітекторів України.

Раніше повідомлялося, що влада хоче провести конкурс та встановити в центрі Житомира пам'ятника «Борцям за волю і соборність України».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі