Економіка

Житомирські податківці попереджають про штраф за несплату військового збору

6 October 2014, 14:50

За несплату військового збору до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність, пеня та адміністративна відповідальність.

Про це Житомир.info повідомили в інформаційно-комунікаційному відділі головного управління Міндоходів у Житомирській області.

Згідно статті 127 Податкового кодексу передбачено, що ненарахування, неутримання та/або несплата податків платником податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та /або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. Дії вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Відповідно до ст.129 Податкового кодексу у день настання строку погашення, нараховується пеня із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день виплати (нарахування) доходів на користь платників податків – фізичних осіб.

Згідно зі ст.163 Кодексу про адміністративні правопорушення – ненарахування, неутримання та/або несплата військового збору податковим агентом тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від 2 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 34 або 51 грн.

Також в обласному управлінні Міндоходів нагадують, що виплати по листах непрацездатності (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності) з метою сплати військового збору прирівнюються до заробітної плати, тобто з неї має бути сплачено військовий збір.

Стосовно сплати військового збору з матеріальної допомоги, то у Головному управлінні Міндоходів у Житомирській області зазначають, якщо матеріальна допомога має систематичний характер та надається всім або більшості працівників (наприклад, допомога на оздоровлення до відпустки), та виплата якої передбачена положенням про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і з неї слід сплачувати військовий збір.

Щодо нецільової благодійної (матеріальної) допомоги, яку працедавець надає окремим працівникам за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами та яка має разовий характер (для вирішення соціально-побутових потреб), то така допомога не входить до складу заробітної плати та з неї не сплачується військовий збір.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі