Суспільство

Житомирська кондитерська фабрика оголосила війну хабарникам з Генпрокуратури через тиск на підприємство

23 October 2014, 15:55

22 жовтня під стінами Житомирського адміністративного апеляційного суду та Господарського суду в області, що на майдані Путятинському, зібралося понад три сотні мітингарів. Люди вимагали люстрації суддів, зокрема, називали прізвища кількох з них, а саме - заступника голови ВАСУ Дмитра Ліпського, керівника Житомирського апеляційного адмінсуду Катерини Франовської та заступника голови Житомирського окружного адмінсуду Євгена Романченка.

Протестувальники тримали в руках плакати з закликами до люстрації та вигукували відповідні гасла, а також обклеїли наліпками «Люстрація» стіни та вікна приміщення суду. Мітингувальники встановили кілька сміттєвих баків на подвір’ї адмінприміщення та вимагали, щоб до них вийшли судді.

Серед протестувальників було багато представників житомирської кондитерської фабрики «ЖЛ», адже саме на цей день був призначений розгляд чергової справи чотирирічної давності по даному підприємству, і люди прийшли до суду вимагати справедливого рішення та припинення тиску на підприємство.

Голова Наглядової ради ТДВ «ЖЛ» Ігор Бойко коротко розповів журналістам про суть судової справи.

«В 2011 році була видана довідка Пенсійним фондом про те, що житомирська фабрика не мала заборгованості. На той момент так і було, але згодом провели перевірку і знайшли там 90 тисяч боргу, який ми погасили, звісно. Але за виданою раніше довідкою ми провели об’єднання «Житомирських ласощів» з другою компанією. Тепер на підставі цього суд намагається відмінити усі подальші рішення, зокрема, про злиття двох компаній, називаючи його незаконним. Довідка була видана цілком законно і Пенсійний фонд підтверджує це в суді, але суддя Романченко, мабуть, краще знає, тому і виніс рішення першої інстанції, що довідка була видана незаконно. Ми подали апеляцію, тож тепер уже голова адмінсуду Франовська бігає по всіх кабінетах, вимагаючи від суддів винести рішення не на користь «ЖЛ». А робиться це все для того, щоб здалеку в обхід існуючих норм намагаються створити судовий прецедент за допомогою якого сподіваються в подальшому оскаржувати перереєстрацію ЗАТ «Житомирські Ласощі» в ТДВ «ЖЛ» і як наслідок - паралізувати роботи Товариства, - розповів Ігор Бойко.

Голова Наглядової ради кондитерської фабрики переконаний, що таке упереджене ставлення суддів пов’язане зі змовою з Генпрокуратурою. Ігор Бойко розповів, що проблеми у ТДВ «ЖЛ» почалися одразу ж після того, як він відмовився платити хабарі і запевнив, що фабрика принципово хабарів не дає.

«Проблеми у нас почалися майже одразу після того, як кум Віталія Яреми, Олег Бачун, який в 2010 році був звільнений Януковичем (відомим тепер уже на весь світ корупціонером) з посади голови Адміністративного суду Києва за корупцію, став заступником Генпрокурора. Через кілька днів після свого призначення він зателефонував нашому спільному товаришу, щоб той зайшов до нього на розмову. Тоді Бачун сказав – «передай Ігорю, якщо він платитиме по 30 тис. доларів у місяць, то у нього не буде жодних проблем». Я жартома відповів, що 30 тис. доларів не можу, буду давати 300 тисяч гривень. Він прислав повідомлення: «Торг здесь не уместен, акции дороже». Після цього я, звичайно, відмовився і через кілька тижнів почалися активні дії Генеральної прокуратури. Представники прокуратури враз виявили бажання вступити у судові справи, які тягнуться роками. Аргументують це тим, що, начебто, держава втратила значні кошти. Але до чого тут державні інтереси і як вона може втратити при будь-якому корпоративному конфлікті? Генпрокуратура почала тиснути на суддів, зокрема на заступника голови ВАСУ Дмитра Ліпського і через кілька тижнів його зять Євген Романченко у першій інстанції виніс рішення, що нам незаконно видали довідку, на підставі якої ласощі об’єдналися з іншою компанією. Тепер вони тиснуть на апеляційний суд, щоб він підтримав це ж рішення. Але ми не збираємося здаватися і вимагаємо чесного та справедливого суду», - розповів Ігор Бойко та запевнив, що готовий зустрітися з Олегом Бачуном в суді чи в ефірі будь-якого телеканалу і підтвердити усе сказане.

Голова Наглядової ради ТДВ «ЖЛ» переконаний, що підприємствам слід проявляти стійкість і не йти на домовленості з хабарниками, адже саме так можна досягти позитивних змін у державі. Бо зрозуміло, що в наш час безпроблемно працює лише той, хто під тиском змушений давати хабарі.

«Почали мене, як то кажуть, «кошмарити», але я на кошмари не піддаюся і не збираюся платити хабарі. Бо я вважаю, що хтось повинен починати щось робити у державі. 90% людей ідуть на домовленості з різними структурами, щоб дали змогу працювати, носять в зубах гроші, а ми вирішили поборотися і подивитися, як будуть себе вести усі ті корумповані органи по відношенню до підприємства, яке припинило платити хабарі. Ми маємо подібні наїзди з податкової міліції, які вже тягнуться більше півроку, але все це дрібниці порівняно з тим, що нас просто змушують платити багатотисячні хабарі», - зазначив голова наглядової ради ТДВ «ЖЛ» Ігор Бойко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі