Влада

Житомирські волонтери зібралися в облдержадміністрації, щоб скоординувати свої дії

24 December 2014, 13:30

24 грудня у Житомирській облдержадміністрації відбулась зустріч представників влади з волонтерами, які допомагають військовим, їхнім родинам, а також переселенцям зі Сходу.

Про мету зібрання розповів т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута. За його словами, у Житомирі та області виникла потреба узгодити роботу між волонтерськими організаціями, адже до влади щодня звертаються різні представники, часто з однаковими, або подібними потребами. Для покращення взаємозв’язку між волонтерськими організаціями, для з’ясування актуальних потреб та проблем, з якими стикаються волонтери, для визначення, як та чим саме влада може допомогти волонтерам, і була організована ця зустріч.

Тож 24 грудня в приміщенні облдержадміністрації зібралося кілька десятків представників волонтерських організацій, переважно, з Житомира та найближчих районів. Під час першої зустрічі обговорювалось кілька основних питань, які стосувалися:

- необхідності створення координаційного штабу волонтерської діяльності в області та створення спеціальної сторінки в соцмережах задля прозорості та оприлюднення звітності;

- необхідності створення акредитаційного механізму з метою реєстрації тих волонтерів,

- необхідності створення системи контролю за збором, підрахунком та витрачанням коштів з благодійних скриньок;

- боротьба зі псевдоволонтерами.

Зокрема, присутні волонтери розповіли, що знають один одного і дуже часто спілкуються між собою, коли є певна потреба дістати якісь речі, або коли відправляють автомобіль на Схід і є вільне місце. Однак є певні організації чи окремі особи, які нібито теж збирають допомогу військовим, але не перед ким не звітують і не відомо, чи дійшли зібрані ними кошти, речі або продукти до тих, хто цього потребує.

«На вході у Житній ринок стоїть автомобіль Людмили Блащук. Вона щодня тисячами збирає кошти в скриньку, люди несуть продукти, теплі речі, а звітності немає. Ми місяць тому викликали туди міліцію, яка три години розбиралася. Але ця жінка сказала: я нікому не підпорядковуюсь і підчинятися не буду. Виникає питання, що робити з такими волонтерами?», - розповіли присутні на зустрічі та запропонували створити механізм, за яким кожна скринька для пожертвувань опечатуватиметься кількома волонтерськими організаціями і відкриватиметься у присутності представників цих організацій.

«Навпроти ЦУМу стоїть величезна дерев’яна жовто-блакитна буда. Там стоять хлопці з «мест не столь отдальонних», це видно. Там висить моє фото, що я нібито маю якесь відношення до збору цих коштів. Про це мені розповіли знайомі, які добре знають мене, довіряють і тому вкинули у їхню скриньку кошти», - розповіла координатор волонтерського центру «Сила людей» Анна-Луїза Полякова.

Волонтери запевняють, що таких випадків нині досить багато в Житомирі і області, адже дехто з людей почав використовувати благодійну справу як можливість покращення власного матеріального становища, а тому зараз конче необхідно створити і оприлюднити перелік «справжніх» волонтерів та скоординувати роботу щодо виявлення псевдоволонтерів.

На зустрічі були присутні не лише волонтери, а й військовослужбовці, які також внесли свої пропозиції та висловили певні побажання і поради. Зокрема, запропонували не витрачати паливо та поїздки в зону АТО кількома малогабаритними бусами, а щоразу грузити велику фуру, яку вже в Донецькій чи Луганській області перевантажити в малі мікроавтобуси, щоб доставити посилки та необхідні речі на далекі блокпости. Крім того, військовослужбовці попросили волонтерів завчасно подбати про тих, хто потрапить до лав Збройних Сил з черговою хвилею мобілізації. З приводу цього волонтери обговорили можливість підготовки відповідного звернення до Міністерства оборони, яке мало б забезпечити військових усім необхідним.

Щодо найактуальніших потреб, військові назвали - великі рюкзаки, зимні спальні мішки -20С, утеплене резинове взуття, дрова, білу фарбу для камуфлювання техніки.

Наступна зустріч житомирських волонтерів з владою запланована на 30 грудня.

Як повідомляв Житомир.info, на вулицях міста кілька організацій збирають допомогу на потреби військових в АТО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі