Політика

У Житомирі хочуть розгорнути виробництво безпілотників для української армії

10 January 2015, 11:32

У Житомирі хочуть розгорнути виробництво безпілотників для української армії та цивільних потреб.

Про це повідомляє прес-служба народного депутата України Борислава Розенблата.

Безпілотники планують розробляти і випускати на базі Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова, використовуючи виробничі потужності місцевих підприємств. Перші перемовини з керівником ВУЗу були проведені напередодні.

"Вперше з начальником військового інституту генерал-майором Юрієм Даником ми про це говорили на летовищі в Озерному, коли Президент передавав військову техніку. Вже 8 січня у Житомир знову приїхав секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник, і ми організували робочу зустріч в інституті. Ми розробили спільну концепцію і готуємо проект постанови для РНБО про створення у Житомирі такого науково-виробничого центру. Власне розробкою цих апаратів займуться кращі спеціалісти інституту. Виробництво ми плануємо запускати на базі наших житомирських підприємств: ПАТ "Електровимірювач", заводів "ЕКТА" і "Промавтоматика". Випробовувати ж безпілотники будуть житомирські військові на місцевих полігонах. Зокрема, ми плануємо залучити до цього процесу військовослужбовців 95-ї окремої аеромобільної бригади. Вони будуть користуватися цим обладнанням, тож кому, як не їм, його тестувати", - зазначає Розенблат.

За словами нардепа, вперше про запуск виробництва безпілотників для армії у Житомирі він задумався ще в період виборів, коли відвідував житомирські підприємства:

"Я пам'ятаю ті часи, коли наше місто славилося такими заводами, як "Промавтоматика" і "Електровимірювач". Під час зустрічей з колективами я зрозумів, що ми маємо просто безмежний потенціал, але не використовуємо його. Я мав дуже цікаву розмову з моїми іноземними друзями одразу після початку військового протистояння на сході. Товариш був щиро здивований тим, як ми воюємо. Він мене спитав, чому ми не використовуємо безпілотники, сучасні системи зв'язку та електронної розвідки, як в усьому цивілізованому світі. Ми не були готовими до війни. У нас і досі нічого свого немає. Безпілотники нині виробляються по гаражах, але це ж не порівняти з виробництвом у промислових масштабах. Саме тому я вирішив зайнятися цим питанням".

Борислав Розенблат говорить, що для запуску проекту потрібно близько 1 мільярда гривень. Якщо вдасться отримати підтримку від РНБО, Кабміну і Президента, виробництво стартує вже цього року і повноцінно запрацює протягом 2015 - 2016 років.

Фото прес-служби Борислава Розенблата

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі