Економіка

Ринок металопластикових вікон в Житомирі: активізація шахрайських фірм-«метеликів», нові пропозиції, перспективи

10 February 2015, 13:42

Ситуація не критична

Упродовж останніх років ринок металопластикових вікон в Житомирі характеризувався сталою тенденцією зростання. Пожвавлений попит пояснюється певним приватним будівництвом та необхідністю заміни старих дерев'яних вікон, а також більш-менш достатнім матеріальним благополуччям мешканців міста. Важливу роль відіграє також близьке розташування Житомира до Києва. Мешканці столиці часом роблять замовлення в нашому місті, тому що тут дешевше. Споживач загалом став більш вибагливим, зросла його обізнаність щодо пластикових вікон. Особливу прискіпливість та вимогливість проявляють саме кияни, які надто «обізнані» інформацією з Інтернету. Оператори ж ринку, адекватно реагуючи на вказані чинники, проявляють постійну активність, свідченням чого є їх масова реклама, практично, в усіх носіях (80% усієї реклами в Житомирі - це реклама металопластикових вікон та сучасних дверей). І сьогодні ринок металопластикових вікон у Житомирі, схоже, не відчуває таких затяжних падінь чи обвалів, які переживають деякі інші ринки останнім часом. Важливу роль восени зіграв ажіотаж з подорожчанням газу, внаслідок чого люди масово замовляли вікна, вкладаючи знецінену гривню в утеплення своїх осель.

Фірми-«метелики» проти авторитетних компаній

Дуже помітною стала тенденція зростання чисельності тих, хто виявляє бажання відкусити шматок пирога у авторитетних компаній. Кожен з нас бачив у людних місцях (особливо на Житньому та Сінному ринках) сумнівних дівчат і хлопців з папкою у руках. Молоді «маркетологи» озвучують надто привабливу пропозицію: «Вікна, двері - дешево!», вільно вступають в діалог з тими, хто відізвався, і дещо настирливо пропонують товар сумнівної якості та послуги щодо монтажу. Що це за молоді люди? Кого вони представляють? Який товар пропонують? Відповіді на ці питання мало хто знає.

«Останнім часом в Житомирі активізувалися різноманітні продавці металопластикових конструкцій, значна частка яких є просто шахраями,- розповідає директор салону-магазину ТМ «ВІЗАЖ»  Оксана Гурська. - Працюють ці люди переважно в багатолюдних місця, проте можуть завітати і до вас у квартиру. Портрет такого продавця типовий: молода людина, пристойно одягнена, усміхнена, привітна, позитивна. Говорить швидко, наводить масу привабливих аргументів на зразок «Тільки сьогодні, тільки у нас чудова акція, замір безкоштовно». Пропонують якесь «привабливе» кредитування у фінансовій спілці, а на завершення просять велику попередню оплату. Тобто, йде чисто психологічна атака на можливу «жертву». Якщо ж людина погоджується, дає попередню оплату, проходить час, і починаються якісь проблеми. В кращому випадку замовлення якось виконується, як правило, з найдешевшого матеріалу (були випадки, коли привозили раму без скла, пояснюючи це тим, що склопакета не замовляли), в гіршому – «продавець повітря» зникає безслідно, не відповідаючи на дзвінки чи змінивши картку в телефоні. Найчастіше жертвами цих продавців стають необачливі пенсіонери. Люди літнього віку відрізняються довірливістю, мають слабку обізнаність в цьому товарі, рідко хто користується Інтернетом. Як результат - отримують неякісний товар, без гарантій, бо у таких продавців офіс або тимчасовий, або ж взагалі відсутній».

Нерідко фірми-«метелики» створюють доволі розгалужену мережу продавців. Схема налагодження роботи типова.

«Десь хтось призначає на регіон організатора такого бізнесу, - ділиться своїми спостереженнями директор ПП «Компанія РОС» Олександр Саюк. - Спочатку відбираються достойні кандидатури, тому що далеко не всі можуть за якусь мить спілкування на вулиці «втертися» у довіру. Потім щасливчикам обіцяють золоті гори: високу зарплату, офіційне працевлаштування, можливість кар'єрного зростання. Ну а перед тим, як вийти в люди, з відібраними, скоріш за все, проводяться хороші тренінги. Обов'язковим для новоспечених дилерів є реєстрація приватним підприємцем. Коли ж дилер знаходить покупця, підписується договір, зобов'язання сторін скріпляються печаткою приватного підприємця, береться попередня оплата і відправляється на офіс. А далі починаються, як правило, проблеми і для дилера, і для замовника, так як насправді ніякого підприємства не існує. Кошти отримує третя сторона, дилер просто не знає хто вона і де знаходиться. Врешті-решт, якщо справа доходить до суду, замовнику можуть поставити вікно, проте воно буде ясно що найдешевше.

Практикується й інша схема. В місто заїжджає ціла команда, знімає офіс, встановлюється приваблива зовнішня реклама. Потім налагоджуються контакти з місцевими дилерами, які мають своїх клієнтів. Заїжджі люди розказують, що вони від щойно відкритого сучасного заводу, що випускається високоякісна продукція. Якщо дилер довірився, починається співпраця. Перші замовлення фірма-«варяг» виконує за власні кошти. На четвертий чи п'ятий раз, коли з'являється велике замовлення, «варяги» беруть 100 % передоплати і «розчиняються». За одну ніч зникає і офіс, і фірма».

Офіси ж «ставляться» такими фірмами зазвичай в багатолюдних місцях, часто знімаються просто квартири. Нерідко ці фірми навмисно стають сусідами іменитих компаній, розраховуючи на «пригодоване» місце, а значить можливість заманити до себе чужих клієнтів.

«Біля нашого офісу постійно на сезон виникають фірми, які в кінці року зникають. Ясно, що таким ділкам немає сенсу вкладати зароблені за сезонну роботу кошти за оплату недешевої оренди. Такий бізнес розрахований на миттєве збагачення, без подальших зобов'язань»,- розказує Оксана Гурська.

Як не потрапити на вудочку до аферистів?

«В першу чергу, треба звертатися до виробників, які знаходяться в нашому місті, - радить Олександр Саюк. – Виробник не зникне за один день, він береже репутацію, дає реальну гарантію. Дорожать своїм іменем також чимало дилерів, які працюють в районних центрах. Не треба соромитися цікавитися сертифікатами на продукцію. Це право кожного споживача».

«Обираючи компанію для замовлення вікон, треба цікавитися стажем її роботи, і обов'язково переконатися в тому, чи має вона офіс, чи є там виставкові експонати, стаціонарний телефон. Велику роль відіграє консультант-продавець, який знає який саме товар запропонувати клієнту, враховуючи всі його потреби. Потрібно все-таки довіряти професіоналам, а час покаже, що ви не переплатили, а навпаки - зекономили кошти на своєму здоров'ї, зберегли свій час та нерви, словом, зробили важливу роботу без головного болю»,- радить Оксана Гурська.

Нові пропозиції

Минулого року хронічна проблема енергозбереження набула особливої гостроти, причиною чого стало політичне та й, фактично, військове протистояння з Росією. Черговий раз зрозумівши, що справа потопаючих в руках самих потопаючих, житомиряни після сезону відпусток почали інтенсивно утеплювати свої оселі. На ринку металопластикових вікон в кінці літа-восени, як ми зазначили, також відбувся помітний сплеск, хоча надто великого зростання ринку, скоріш за все, не відбулося. Адже реальні доходи городян знизилися порівняно з 2013 роком, а пластикові вікна подорожчали (на даний час на 60%), тому що вся сировина імпортна, значить її ціна «прив'язана» до долара. Сьогодні компанії активно готуються до початку сезону, впроваджуючи нову енергозберігаючу продукцію і технології.

«Гарною пропозицією для жителів Житомира та області стане німецький п'ятикамерний профіль 76 мм,- повідомляє Оксана Гурська. - Минулими сезонами найбільше продавався профіль 70 мм, а коли тільки починалися пластикові вікна товщина профілю була всього 60 мм. Тобто, очевидною є тенденція збільшення товщини профілю, що є важливим чинником енергозбереження. Проте не тільки профіль важливий. Ще більшу роль відіграє склопакет, тому що більше 80% площі вікна займає саме скло. Практика показала, що у наших кліматичних умовах не достатньо ставити звичайний 2-камерний склопакет. Більшу ефективність дає 2-камерний пакет з подвійним енергозберігаючим склом, або ж заповненим аргоном».

«Зазначу, що в Україні у зв'язку з переходом на єврокоди змінилося профільне законодавство та кліматичні зони, - розповідає директор компанії «РОС». - Тепер ми маємо першу кліматичну зону. Якщо раніше показник опору теплопередачі у нас був 0,61 (допускався в нашій кліматичній зоні), то зараз 0,75. Для того, щоб споживач отримав сьогодні вікна наближені до класу А, потрібно використовувати низькоемісійне скло. Ми рекомендуємо замовникам ставити два низькоемісійні скла. Опір теплопередачі таких вікон наближається до 1. А ще краще буде, якщо використовувати склопакети з аргоном з теплою дистанційною рамкою».

Важливу роль щодо збереження енергії має також внутрішнє утеплення віконних відкосів. Бо найслабше місце встановленого вікна - це примикання його до стіни.

Прогнози 

Ясно, що зараз, в умовах війни і невпинного падіння економіки України, робити прогнози фактично не має сенсу. Прогноз на місяць тепер вважається ледве не довгостроковим. Проте існуючі тенденції все ж дають певну можливість зазирнути вперед на невелику відстань.

«Я думаю, що при існуючій ситуації може зникнути середній споживач, який був наймасовіший, - ділиться своїми спостереженнями директор салону-магазину ТМ «ВІЗАЖ».

Металопластикові вікна та інші конструкції будуть замовляти забезпечені, або ж ті, у кого повна безвихідь (старі вікна просто випадають). Зараз мене лякає відсутність емоцій у замовників. Якщо раніше люди, обираючи підходящий варіант, якось реагували психологічно на пропозиції, то тепер, почувши ціну питання, просто ціпеніють. Проблема у різкому зниженні доходів населення».

«Наша компанія працює переважно на будівництво. І зараз, на жаль, втрачає масового споживача, тому що вся будівельна галузь знаходиться у глибокій стагнації, - констатує Олександр Саюк. - Купівельна спроможність мешканців спальних районів також знижується, тому і цей сегмент ринку найближчим часом не буде перспективний. В той же час, життя буде продовжуватися. Потребу в економному використанні енергоносіїв ніхто не відміняв, а значить будуть певні замовлення і щодо вікон».

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі