Суспільство

У Житомирську область тікають жителі Дебальцевого, Краматорська, Авдіївки – 371 за 11 днів

12 February 2015, 17:22

З 1 по 11 лютого в Житомирську область з найгарячіших точок східних областей України приїхав 371 переселенець.

Про це 12 лютого Житомир.info повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації Галина Корінна.

«Ще 10 лютого в Житомирській області нараховувалося 328 переселенців, а станом на 11 лютого їх кількість зросла на 43 і становить 371 особу. В основному приїздять люди з найгарячіших точок – Дебальцевого, Краматорська, Луганська, Горлівки Донецької області, Авдіївки. Станом на сьогоднішній ранок в область прибуло 6759 вимушених переселенців», - сказала Корінна.

Зі слів директора департаменту, тільки у соціальних закладах тимчасово проживає 424 особи, а всього резерв житла у нашій області 97 об’єктів, в яких можна розмістити 828 осіб. Це в основному приватні будинки, амбулаторії, комунальні установи.

Найбільше людей приїздить до Житомира, Коростеня та Новограда-Волинського, а також в Баранівський, Андрушівський та Ружинський райони.

Найменше переселенці хочуть їхати в Народицький, Лугинський та Черняхівський райони - можливо, через те, що це сільська глибинка і зона радіоактивного забруднення.

«В основному люди їдуть туди, де є залізниця, транспортний вузол. На сьогодні є проблема в тому, що приїздять в основному матері з дітьми, для яких важливо, щоб будинки були обладнані ліжками, матрацами і іншим реманентом, бажано зі зручностями. Люди хочуть, щоб були всі зручності на відміну від пічного опалення», - говорить Корінна.

З її слів, є проблема з працевлаштуванням переселених осіб.

«Специфіка східних областей – це гірські професії. Тому із 717 осіб, які стали на облік у центр зайнятості, працевлаштовані тільки 169. Але той, хто хоче знайти роботу,  влаштовується і думає над тим, за щоб утримувати свою родину і як харчуватися», - говорить директор департаменту.

На виплату одноразової допомоги зареєструвалися 7845 переселенців, 11 лютого зареєструвалося 43 особи, які приїхали раніше.

«З листопада 2014 року і до цього дня переселенцям з тимчасово окупованої території, які зареєструвалися в Житомирській області, виплачено 11,6 мільйона гривень. Спостерігається тенденція, що люди більше реєструються на отримання грошової допомоги, ніж офіційно в штабах. Можливо, люди не хочуть фіксувати, що вони сюди приїхали», - говорить Галина Корінна, і уточнює: розмір допомоги для працездатних осіб - 442 грн. упродовж 2 місяців, протягом яких людина має стати на облік у центр зайнятості. Для непрацездатних - дітей, інвалідів, пенсіонерів - це щомісячно 884 грн.

За соціальними виплатами – одноразовою допомогою, пенсією та іншим видами допомоги – в управління звернулося 789 громадян.

«Люди розповідають про жахіття. В основному вони вдячні за те, що ми даємо їм прихисток. Але є й ті, як незадоволені тим, що отримують, бо переконані, що держава має надати їм всі необхідні зручності. Доводиться проводити роз’яснювальну роботу», - резюмує Корінна.

Як повідомив 12 лютого голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський, на сьогодні у районах Житомирської області є можливість прихистити близько тисячі вимушених переселенців.

«На останній селекторній нараді 1 лютого були поставлені чіткі завдання щодо коригування чисельності вимушених переселенців, яку ми можемо прийняти на території нашої області. З районів були подані дані про можливість прийняти близько тисячі осіб», - сказав він.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі