Місто

У дитячі садки Житомира вже місяць не постачають рибу, олію, деякі крупи і вершкове масло

16 March 2015, 18:18

 На нестачу низки продуктів у раціоні дітей скаржаться батьки, чиї малята відвідують дитсадки Житомира. Мами кажуть: перебої з постачанням харчів почалися місяць тому і це одразу позначилося на меню.

«Проблема виникла ще з лютого. Тобто перестали поставляти масло. Страшна була ситуація з крупами, олія соняшникова. Масла нема – дають більше каші, щоб замінити жирність. По суті, ми за продукти платимо, а діти не отримують від держави те, що повинні отримувати», - розповідає мама Оксана Суворова.

У коморі дитсадка №55 вдосталь продуктів, але вже кілька тижнів сюди не надходять деякі види круп, риба, олія та вершкове масло.  Готують з того, що є, але переконують: попри затримки з постачанням діти харчуються збалансовано.

Старша медсестра  ДНЗ №55 Наталія Сікан зачитує меню: «На сніданок була каша ячнева, ікра кабачкова та хліб обідній. На обід сьогодні дітки їли бурячник, картопляне пюре, тюфтелю м'ясну, салат з квашеної капусти, напій соку та хліб. І на полуденок дітки будуть їсти творожну запіканку, кавовий напій на молоці та батон».

Замість рибних страв дітям готують яловичину, а от інші продукти тимчасово купують за батьківські і спонсорські гроші. Батьки ж хвилюються, що невдовзі ця проблема повністю ляже на їх плечі.

«Зараз потрібно вирішувати проблему , що ми будемо через місяць робити. Або повністю батьки будуть платити, а ви ж розумієте, що зараз навіть не всі батьки мають роботу», - каже бабуся Інна Жукова.

У міській раді заспокоюють: ситуація під контролем. Нині дитячі садки міста відвідує 12 419 дітей. 60% витрат за їх харчування оплачують батьки, а 40% покриває міський бюджет. Цьогоріч на такі цілі передбачено 19 млн. грн.

Пояснюють: проблема виникла не через відсутність грошей, а тому, що постачальники після різкого подорожчання відмовляються постачати продукти за цінами, які значились у тендерах.

«Кошти у нас є, просто складається технічна ситуація. У зв'язку з підвищенням цін масово постачальники відмовляються поставляти продукцію. Ви розумієте, що продукти харчування без тендера ми закупити не можемо, це буде порушення законодавства. Для того, щоб пройшов наступний тендер, по часу потрібно 2-2,5 місяці», - пояснює заступник міського голови Житомира Олександр Бочковський.

У міськраді вже готуються провести нові тендери і сподіваються, що до кінця квітня проблема вирішиться.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі