Влада

У Житомирській області втричі збільшиться кількість сімей, які мають право на отримання субсидій

31 March 2015, 14:28

Очікується, що цьогоріч у Житомирській області житлові субсидії зможуть отримати близько 200 тис. сімей.

Про це під час обласної наради з головами РДА щодо надання послуг населенню з оформлення субсидій розповів голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

«Урядом прийнято рішення спростити процедуру отримання житлової субсидії, є відповідна постанова, 27 березня мною підписане і відповідне розпорядження. Основним нашим завданням є забезпечення отримання житлової субсидії максимальною кількістю жителів нашої області, які цього потребують. Ми очікуємо, що кількість сімей, які будуть мати право на отримання житлової субсидії, збільшиться втричі у порівнянні з минулим роком. Якщо сьогодні таких сімей у нас в області 59 тис., то ми очікуємо, що ця кількість збільшиться до 200 тис.»,– зазначив Машковський.

Він наголосив, що завдання влади на місцях – забезпечити широку інформаційно-роз’яснювальну робота серед населення та поінформувати кожного мешканця про можливість отримання субсидії, а також подбати про своєчасне надання людям відповідних бланків заяв і декларацій.

«Облдержадміністрацією спільно з обласною радою, ПАТ «ЕК «Житомиробленерго», ПАТ «Житомиргаз», Житомирською дирекцією «Укрпошти» виготовлено 650 тис. бланків заяв, декларацій на отримання житлових субсидій, інформаційних матеріалів – пам’яток і інструкцій щодо заповнення заяв і декларацій. Ми плануємо розповсюдити через мережу Житомирської дирекції «Укрпошта» 585 тис. екземплярів цієї продукції. Решта буде знаходитися у сервісних центрах «Житомиробленерго», «Житомиргаз», теплопостачальних компаній та управління соцзахисту на місцях. Доставку бланків та інформаційних матеріалів Житомирська дирекція «Укрпошти» здійснить у термін до 10 квітня», - сказав голова ОДА.

Він наголосив, що вже розроблена дорожня карта щодо порядку надання житлових субсидій домогосподарствам області. Також найближчим часом буде надруковано близько 20 тис. екземплярів пам’яток споживача, які розповсюджуватимуться у містах і районах області.

Заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований наголосив, що у селах голови сільрад мають по дворах обійти людей та запропонувати їм заповнити декларацію про доходи і витрати.

«Куди б людина сьогодні не звернулася: у сільську раду – сільський голова, відповідальна людина має знати, як заповнювати ту декларацію. Бланки заяв також мають бути у кожній сільській раді. Подзвонила людина у «Житомиргаз», там мають дати відповідь, в обленерго – мають дати відповідь, у соцзахист – мають дати відповідь. Куди б людина не звернулася, у будь-який орган влади, там повинні направити туди, де допоможуть написати заяву», - наголосив Годований.

Заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА Василь Павлюк окреслив процедуру отримання житлової субсидії.

«Постановою Кабінету Міністрів суттєво спрощено механізм надання житлових субсидій, що дасть можливість охопити значно більшу чисельність малозабезпечених верств населення, які потребують адресної допомоги від держави. З 1 травня надання житлових субсидій відбуватиметься на підставі лише двох документів – зави про призначення субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за її призначенням. Заповнені громадянами бланки заяви та декларації подаються до місцевого управління соціального захисту населення особисто або через уповноважену особу органу місцевого самоврядування чи надсилаються поштою. Протягом 10 днів після надходження всіх документів управління приймає рішення про призначення або відмову у призначені субсидії та надсилає відповідне повідомлення. У зв’язку з запровадженням нового порядку, скасовуються встановлені раніше обмеження, а це: наявність у власності двох житлових приміщень та двох автомобілів; наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні, тобто, вони також мають право на призначення субсидії; здачі в найм свого приміщення. Субсидію можуть отримати громадяни, які орендують житло при наявності письмового договору оренди, чого раніше не було. Це стосується і переселенців з Донецької, Луганської областей та АР Крим, які орендують житло у нашій області. Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а раніше було на 6. Також встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період. Тобто, після 12 місяців громадянину не треба повторно звертатися до управління праці та соціального захисту населення – перерахунок субсидії буде здійснено автоматично. Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні, будинку осіб, може бути відмовлено у призначенні субсидії або припинено її надання. Підставою для відмови у наданні житлової субсидії може бути здійснення лише одноразової дороговартісної покупки понад 50 тис. грн. або надання недостовірних відомостей про доходи та витрати. Тобто, є дві підстави для відмови у субсидії. У такому разі заявник зобов’язаний провернути перераховану суму субсидії у подвійному розмірі», - поінформував Василь Павлюк.

Він також зазначив, що у департаменті праці та соціального захисту населення ОДА працює телефон «гарячої лінії» з питань надання житлової субсидії: 24-14-08.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення зросте у 3,3 раза, з 1 травня зростуть тарифи і на воду. Тариф на електроенергію упродовж найближчих двох років зростатиме п’ять разів. 

Зліва направо: директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Геннадій Забродський, заступник голови облради Руслан Годований, голова ОДА Сергій Машковський, перший заступник голови ОДА Геннадій Дмитренко

Заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Василь Павлюк 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі