Суспільство

Центр оцінювання якості освіти зреагував на скарги абітурієнтів, які складали тест із української мови і літератури

28 April 2015, 14:34

Український центр оцінювання якості освіти відреагував на скарги абітурієнтів, які 24 квітня складали тест із української мови і літератури.

На сайті УЦОЯО опубліковане звернення до абітурієнтів:

Відповідно до вимог чинних нормативних документів 24 квітня відбулося засідання Комісії Українського центру оцінювання якості освіти з визначення правильних відповідей на завдання тесту з української мови і літератури. Після оголошення рішення Комісії до Українського центру оцінювання якості освіти надійшла велика кількість звернень про незгоду із затвердженими результатами відповідей на завдання №29,30,31,32,33. Зважаючи на це, надаємо таке роз’яснення. Комісія сформована з досвідчених та висококваліфікованих фахівців, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах, університетах, наукових і методичних установах. Лише члени Комісії уповноважені визначати правильність відповідей на завдання тесту. На підставі рішення Комісії визначається результат виконання тесту кожним учасником зовнішнього оцінювання. У випадку, коли члени Комісії вважають, що якесь із завдань не має правильної чи однозначної відповіді, вони можуть прийняти рішення про його вилучення із цілісного тесту. Стосовно тестування з української мови і літератури, яке відбулося 24 квітня 2015 року, рішення про вилучення завдань Комісія не ухвалювала. Більше того, завдання, про які йдеться, за результатами кількаетапної експертизи включені до Банку тестових завдань УЦОЯО. Тобто формальних підстав для сумнівів у якості зазначених завдань і правильності встановлення відповідей до них немає. Однак, зважаючи на велику кількість звернень та негативний суспільний резонанс, керівництвом УЦОЯО прийнято рішення повернутися до розгляду питання про доцільність вилучення завдань № 29-33 із сертифікаційної роботи або про перегляд системи їхнього оцінювання після отримання результатів експрес-аналізу тесту з української мови і літератури. Якщо за результатами експрес-аналізу буде встановлено, що дуже велика кількість абітурієнтів не змогла правильно виконати зазначені завдання, то УЦОЯО буде просити Комісію з визначення результатів повернутися до визначення правильних відповідей на завдання та ухвалити нове або підтвердити попереднє рішення. Лише після повторного рішення Комісії будуть встановлюватися остаточні результати цього тесту.

Експрес-аналіз орієнтовно буде завершений у перші дні травня.

Також нагадуємо, що абітурієнти можуть звернутися до апеляційної комісії УЦОЯО з оскарженням результатів оцінювання упродовж п’яти календарних днів із моменту їх оголошення. Усі апеляційні звернення будуть розглянуті в присутності абітурієнтів та інших зацікавлених осіб.

В той же час письменниця Галина Пагутяк, текст якої опинився у центрі скандалу, написала відкритий лист до директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука.

«Листи від батьків,викладачів, абітурієнтів з приводу тестових завдань з української мови для ЗНО: некоректно поставлених питань та офіційних відповідей. Уперше з часів проведення зовнішнього тестування текст українського письменника опинився у центрі скандалу. Таким чином, порушені мої немайнові авторські права, тобто завдано шкоди моїй репутації. Я певна, що досвідчений юрист знайде порушення і майнових авторських прав, але зараз мене це найменше цікавить. Я переживаю,як і Ви, напевно, за наших дітей, бо їм завдано дуже великої шкоди, яка матиме вплив на їхнє майбутнє», - йдеться у листі, розміщеному на офіційному сайті письменниці.

Вона вважає, що подібні конфлікти з’являються «в умовах байдужості влади до якості освіти, ігнорування і непошанування державної мови і набуває політичного забарвлення». Письменниця закликає Міністерство освіти швидко і адекватно відреагувати на ситуацію.

«Школа не навчає дітей мислити самостійно, не дає їм змоги мати власну думку. Не існує зворотнього зв’язку між вчителями та учнями. Освіта – це перше, що потрібно реформувати. Я підтримую протест абітурієнтів, бо вважаю його цілком справедливим. Винні повинні бути покарані», - наголошує Галина Пагутяк.

Український центр оцінювання якості освіти повідомляє, що результати зовнішнього оцінювання з української мови і літератури будуть оприлюднені 12 травня.

Методист Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Ольга Борозенна повідомила Житомир.info проте, що цьогоріч явка на іспиті була доволі високою.

«24 квітня відбулося зовнішнє незалежне оцінювання. Особливістю є те, що цього річ воно поєднана як державна підсумкова атестація і результати з української мови абітурієнтам будуть занесені як ДПА, і відповідно екзамен в школі абітурієнти вже складати не будуть. Для участі у ЗНО з української мови та літератури у Житомирській області зареєструвалося 10 373 абітурієнти, з’явилося 9977, що складає 96,2% від усіх зареєстрованих учасників. Під час процедури ЗНО були присутніми 223 громадські спостерігачі і 8 представників ЗМІ. Процедура відбулася відповідно до самої технології проведення. Зауважень ні збоку абітурієнтів, ні з боку спостерігачів не було. Проте під час проведення ЗНО у 9 абітурієнтів дочасно припинене виконання сертифікаційної роботи у зв’язку з порушенням порядку проведення ЗНО: у них були вилучені мобільні телефони, тому їх роботи автоматично анульовані», - розповіла Ольга Борозенна.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області в 2015 році діє 42 пункти проходження ЗНО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі