Влада

Представники Житомирського району говорили про «гострі кути» об’єднання територіальних громад

21 May 2015, 15:35

У Житомирі 21 травня відбувся  «круглий стіл» з питання добровільного об’єднання територіальних громад Житомирського району та області.

Ініціатором зібрання був редактор газети «Сільське життя», голова громадської організації «Влада народу» Валерій Івановський, який виступив у ролі головуючого.

На захід були запрошені голова Житомирської облдержадміністрації та облради, які не були присутні особисто, але направили своїх представників, голова Житомирської райдержадміністрації та райради, голова асоціації сільських та селищних голів Житомирської області Сергій Сокальський, депутати Житомирської райради, представники громадськості та журналісти.

Валерій Івановський так пояснив мету заходу: «Думка сільських голів, депутатів райрад не співпадає з пропозицією Житомирської ОДА до плану перспективного розвитку, який розглядатиметься обласною радою 28 травня».

Під час обговорення, яке переросло у гарячу дискусію, звучали думки «за» та «проти» децентралізації. Одні, здебільшого представники облдержадміністрації, переконували у необхідності та неминучості створення територіальних громад, інші – сільські голови, активісти, - стверджували, що громади нічого не виграють, і владі краще було б «для експерименту зо два роки спробувати залишати на місцях 70-80 відсотків податків».

Представники сіл Глибочок та Денишів озвучили думку, що децентралізація відбувається без урахування думки жителів сіл, і що більша частина населення поняття не має, що таке територіальна громада і чому люди повинні з кимось об’єднуватися.

Звучали думки, що «багаті» громади не повинні «годувати» бідні, і що немає гарантії, що в процесі децентралізації від об’єктів сільської інфраструктури не залишаться «вибиті вікна».

За словами начальника оргвідділу апарату Житомирської облдержадміністрації Сергія Бабича, станом на 21 травня всі райони і міста області подали перспективні плани формування територій громад, однак цей процес не є завершеним і ще триває. Щодо окремо взятого Житомирського району він повідомив, що спочатку була пропозиція створити 12 громад, але на даних час розглядається варіант створення на базі району двох територіальних громад.

Житомирський юрист Олексій Ясюнецький зазначив, що один з ключових документів - Методика формування спроможних територіальних громад, затверджена постановою Кабінету Міністрів від 8 квітня 2015 року, не сприяє виконанню Закону про добровільне об’єднання територіальних громад:

«Наявна суперечність між законом і методикою. Хочу зауважити, що це алгоритм, який має сприяти виконанню закону, натомість він навпаки, заводить у ступор, глухий кут. Я не вважаю, що в даному випадку методика взагалі має розглядатися, тому що вона нездатна. Я не знаю, точніше, знаю, хто її розробляв, але це не життєздатний нормативний акт, у будь-якому випадку. Друге. Я не погоджуюсь, що районна державна адміністрація є структурним підрозділом, оскільки це самостійна місцева юридична особа. Вивчаючи і закон, і славнозвісну методику, я не побачив взагалі, що там реально райдержадміністрація має робити, які функції виконувати, тощо. Оці зайві нашарування будуть не сприяти, а навпаки, гальмувати процес. Я прошу всіх сільських голів врахувати це, не сприймати її (методику – ред.) як «отче наш». Це не закон, це не постанова. Це просто алгоритм, який не сприяє, а навпаки, гальмує (процес)», - зауважив юрист.

Учасникам зібрання було запропоновано підписати петицію до Президента, Кабінету Міністрів України, голів Житомирської ОДА та облради з тим, щоб призупинити процес децентралізації в області й не виносити питання ухвалення перспективного плану розвитку територіальних громад на розгляд сесії Житомирської обласної ради. Однак документ підтримали лише 4 особи з числа присутніх.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до перспективного плану формування територіальних громад, у Житомирській області планується створення чотирьох районів – Житомирського, Бердичівського, Коростенського та Новоград-Волинського. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі