Місто

В Житомирі встановлять меморіальні дошки Євгену Концевичу та Юзефу Пілсудському

3 June 2015, 12:16

 Виконком Житомирської міської ради дозволив встановити меморіальні дошки Євгену Концевичу та Юзефу Пілсудському.

Такі рішення були прийняті на засіданні 3 червня, за них проголосував 31 член виконкому з 34 присутніх (всього у складі міськвиконкому 43 людини).

Меморіальну дошку почесному громадянину Житомира, письменнику Євгену Концевичу встановлять на фасаді гуманітарної гімназії №23, яка знаходиться на вул.Лятошинського. Заявку на встановлення дошки подавала громадська організація людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я».

Концевич Євген Васильович народився 5 червня 1935 року в с. Млинище Житомирського р-ну Житомирської обл. Рятуючись від голоду, в 1947 році родина Концевичів перебралася в Житомир. 1952 року 9-класник Євген, пірнувши в річку, зламав хребет. З тих пір (58 років!) він не ходив, інвалід першої групи. Концевич — лауреат Всеукраїнської премії в галузі літератури й мистецтв імені Івана Огієнка (1999). Член Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, заступник головного редактора журналу «Косень». Указом президента України від 26.11.2005р. Євген Концевич нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, цього ж року йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира». Помер Євген Концевич в липні 2010 року.

Пам’ятна дошка польському політичному та державному діячу Юзефу Пілсудському буде встановлена на фасаді кінотеатру «Україна» (вул.Київська).

«Ми разом з комісією по топоніміці допрацювали проект рішення і вирішили присвятити встановлення пам’ятної дошки Пілсудському до 95 річниці польсько-українського братерства. На місці сучасного кінотеатру знаходився будинок, у якому в 1920 році перебували Петлюра і маршал Пілсудський, які звільнили Житомир від більшовиків», - зазначила під час обговорення головний архітектор міста Євгенія Черкасова.

За словами Черкасової, дошка має бути з граніту з елементами бронзи. Там має бути текст про братерство українців і поляків двома мовами.

Як повідомляв Житомир.info, заяву на встановлення дошки Пілсудському подавала молодіжна громадська організація «Союз Польської Шляхти».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі