Влада

У Житомирській області міліція не бореться з селянами, які підзаробляють на бурштині

19 June 2015, 14:55

 Недосконале законодавство у сфері видобування надр не дозволяє адекватно та у повній мірі протидіяти цьому явищу.

Про це повідомляє прес-служба УМВС України в Житомирській області, розповідаючи про участь начальника міліції у робочій нараді, що проходить 19 червня в Олевському районі під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Машковського.

«Начальник УМВС Валерій Рудик відзначив, що 240 стаття Кримінального кодексу України (Порушення правил охорони або використання надр) є нетяжкою, а її санкція передбачає відповідальність у вигляді штрафу або обмеження, або позбавлення волі до 3 років. Тобто відповідальність є непомірно малою у співвідношенні до шкоди, яка спричиняється злочинними діями та прибутками, отриманими від них», - йдеться у повідомленні.

Також Валерій Рудик зазначив, що фактична наявність особового складу райвідділів міліції північних районів Житомирщини, які уражені «бурштиновою лихоманкою», не дає можливості фізично протидіяти масштабам поширення нелегальних копалень. Окрім того, на правоохоронців покладаються завдання і у попередженні, розкритті та розслідуванні кримінальних діянь, у тому числі вбивств, розбоїв, грабежів, крадіжок.

Керівник УМВС наголосив, що міліція жодними своїми діями не бореться із соціально незахищеними селянами, які таким чином намагаються підзаробляти. Дії міліції спрямовані на організаторів цього бізнесу і недопущення «соціального вибуху».

«Ми спрямовуємо максимум можливих сил і засобів для протидії цьому явищу. Загалом за виявленими фактами нами розслідується 52 кримінальних провадження. На місцях подій вилучено 58 одиниць автомобільної та спеціальної техніки, 40 мотопомп, близько 268 кг бурштину, дві одиниці зброї, затримано 84 особи, переважно жителів Рівненської області. До суду направлено 5 кримінальних проваджень відносно 12 осіб. По решті досудове розслідування ще триває», - повідомив Рудик.

Крім цього, слідчим управлінням УМВС розпочато кримінальне провадження за фактом незаконної передачі громадянам земельних ділянок, на яких є поклади бурштину, у власність та оренду службовими особами Держземагенства та районних державних адміністрацій.

Водночас керівник обласної міліції висловив думку, що окреслена проблема повинна бути вирішена на загальнодержавному рівні, у правовому полі та з максимальною вигодою для бюджету держави і місцевих громад.

«По-перше, необхідно прискорити прийняття закону «Про видобування та реалізацію бурштину», який би легалізував та визначив правові підстави цього промислу. А по-друге, посилити кримінальну відповідальність за вчинення злочину, передбаченого ст. 240 КК України, включивши до його складу не лише незаконне видобування, а й придбання, перевезення та зберігання з метою збуту, а також об’єм незаконно видобутого каміння», - підсумував Валерій Рудик.

Як повідомляв Житомир.info, у день проведення виїзної наради, міліція, СБУ та прикордонники надіслали повідомлення про боротьбу з «бурштиновою мафією».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі