Події

Перед візитом керівників Житомирської області в Олевському районі почали активно боротися з «бурштиновою мафією»

19 June 2015, 13:02

 19 червня представники Житомирської ОДА та облради поїхали в Олевський район на виїзну нараду, щоб на місці спробувати знайти шляхи подолання незаконного видобутку бурштину.

В цей же день міліція, СБУ та прикордонники звітують про боротьбу з «бурштиновою мафією».

Прес-служба УМВС України в Житомирській області повідомляє, що 18 червня в Олевському районі правоохоронці задокументували 3 факти незаконного видобування буштину. На місцях копалень затримано 6 осіб, вилучено 3 автомобілі, 3 мотопомпи та інше обладнання.

«У лісовому масиві поблизу с. Майдан Копищанський рейдова група правоохоронців разом з іншими відповідальними службами  виявили та припинили факт незаконного видобутку надр. На місці події працювала слідчо-оперативна група Олевського РВ УМВС. У ході першочергових заходів вилучено мотопомпу та пожежні рукава – пристосування, що використовуються для відкачування води з ґрунту під час варварської роботи копалень.

Уже за кілька годин ще одна рейдова група міліціонерів у лісовому масиві поблизу с. Обище  зафіксувала відразу два факти нелегального видобутку. У першому випадку з місця події було вилучено два автомобілі «Volkswagen Transporter» та «Renault Trafic»,  в другому – один транспортний засіб  «ЛУАЗ-Волинь». Речовими доказами протиправної діяльності стали мотопомпи та десятки метрів водяних рукавів. У лісовому масиві було також затримано 6 осіб. Серед них жителі Київської і Рівненської областей.

Попередня правова кваліфікація подій – стаття 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Розпочато досудові розслідування, у рамках яких триває з’ясування всіх обставин», - йдеться у повідомленні.

 

Фото прес-служби УМВС

Житомирські прикордонники інформують, що біля кордону вони виявили видобувачів «сонячного» каміння.

«Вчора прикордонниками Житомирського загону на ділянці відповідальності на напрямку  с. Майдан-Копищенський (Україна) - с. Глушкевичі (Республіка Білорусь) виявлено 5 громадян України без документів, які займались незаконним видобутком бурштину. Про що було негайно проінформовано представників МВС. На місці правопорушення у громадян було виявлено водяну мотопомпу та шланги до неї. Наразі за порушення прикордонного режиму стосовно затриманих оформлено процесуальні документи та направлено повідомлення за ознаками злочину до Олевського РВ УМВС України в Житомирській області», - повідомляє прес-служба Північного регіонального управління Держприкордонслужби.

 

Фото прес-служби прикордонників

Обласне управління СБУ повідомляє про викриття підпільного кар'єру із видобутку бурштину в Олевському районі.

«У Житомирській області співробітники Служби безпеки України спільно з міліцією та прокуратурою викрили і припинили діяльність двох нелегальних бригад. Зловмисники, не маючи спеціального дозволу на користування надрами, незаконно видобували бурштин.

Для прикриття правопорушники оформили право власності на земельну ділянку начебто для ведення сільськогосподарських робіт в Олевському районі Житомирщини. Насправді там було розташоване родовище бурштину, незаконний видобуток якого здійснювався цілодобово.

18 червня ц.р. на місці злочину правоохоронці затримали бригади «старателів», у яких вилучено бурштин-сирець, два екскаватори, водяні мотопомпи, автомобілі, сотні метрів шлангів, інша техніка для вимивання бурштину.

Наразі правоохоронці вживають заходів з встановлення та притягнення до відповідальності організаторів незаконного видобутку «сонячного каменю» у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України», - йдеться у повідомленні прес-групи УСБУ.

Фото прес-групи УСБУ

Як повідомляв Житомир.info, 17 червня в Житомирській облдержадміністрації чиновники, правоохоронці і активісти обговорювали, як припинити незаконний видобуток бурштину в області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі