Влада

Мешканці Олевського району проти, щоб держава втручалася у процес видобутку бурштину

20 June 2015, 17:58

Правоохоронці та чиновники 19 червня зібралися в Олевську на нараду, щоб вкотре обговорити питання незаконного видобутку бурштину на Житомирщині.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський зазначив, що завданням наради є виробити чіткий план роботи, адже ситуація в районах, де видобувають бурштин, наближається до критичної.

«У плані бюджету, в плані економіки, то у нас той же Олевський район сьогодні не забезпечений по заробітній платі на 16 мільйонів гривень. Так само Овруцький район, де це теж розпочалося, 10 мільйонів гривень. Вони є повністю дотаційними, в той же час мільйони гривень щодня обігових коштів по незаконному видобутку бурштину», - каже Сергій Машковський.

Учпсники наради звернули увагу на погіршення криміногенної ситуації у районах, де видобувають бурштин, та незадовільну роботу правоохоронних органів.

Начальник УМВС України у Житомирській області Валерій Рудик розповідає: території, на яких знаходяться копальні, стає дедалі важче контролювати, оскільки їх охороняють озброєні люди.

«При підході співробітники міліції і СБУ були обстріляні із вогнепальної зброї. Вчора. По гілках над головою, але факт мав місце. В них там стоять часові, і при наближенні транспортних засобів вони одразу знімають ці помпи, шланги і виїжджають з місця пригоди»,- розповідає Валерій Рудик.

Начальник управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю в Житомирській області додає: місцеві жителі кілограмами вивозять бурштин, але через недосконале законодавство притягти їх до відповідальності складно.

«Жоден із них не каже, що це незаконно добуто, він каже, що це куплено, або «з картин я це повиймав», або «мені там це дісталося на блошиному ринку, я десь купив». Законодавчо жодною нормою не передбачено відповідальність за зберігання, або його переміщення»,- розповідає Сергій Вязмікін.

Члени наради звернули окрему увагу на те, що райони Житомирської області, у яких видобувають бурштин, знаходяться на межі екологічної катастрофи. Земля, на якій знаходяться копальні, непридатна для будь-якої господарської діяльності і потребує обов’язкової рекультивації.

На нараду прийшли також місцеві жителі, які самі видобувають бурштин. Вони скаржаться: держава не забезпечує їх робочими місцями з достойною заробітною платою, тож людям доводиться заробляти гроші доступними методами.

Чиновники намагалися переконати місцевих жителів у необхідності боротьби з тими, хто організовує видобуток та скуповує бурштин, але містяни стали на їх захист.

Олевчанка Ніна Борисюк розповідає: для місцевих жителів копання бурштину - єдиний спосіб забезпечити себе та свої сім’ї, тому люди проти втручання держави у їх справи.

“Вони гарно кажуть, що вони оце легально, та будемо квитки купляти, будемо йти туди і робити. Це все брехня, я цьому не вірю”,- каже Ніна Борисюк.

Мешканці Олевська також розповідають: ті, кого влада називає бандитами, не застосовують зброю проти простих людей, натомість захищають копанки від зловмисників та дають заробляти місцевим жителям.

«Люди стали заробляти хоть трошки. Отакі бідові люди, які мають по шестеро, по семеро дітей, які ніде не працюють. Дарма кажуть, що бандюки це все захопили. Ні, то не бандюки, вони нас годують. Коло них і ми заробляємо гроші”,- пояснює Ніна Борисюк.

Наприкінці наради голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський доручив місцевій владі створити міжвідомчі робочі групи та провести серед населення роз’яснювальну роботу щодо легалізації видобутку. За результатами наради також було вирішено перевірити роботу місцевих органів влади на ознаки корупції, та підняти клопотання про визнання частини Олевського району зоною екологічної катастрофи.

 

 

 

 

 

 

Нижче - кадри зі аерозйомки Автомайдану

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі