Події

У Житомирській області копачі захищали «бурштиновий клондайк» від обласної влади та Автомайдану

20 June 2015, 00:48

 19 червня після розширеної наради з питань незаконного видобутку бурштину в Олевському районі очільники області разом з журналістами поїхали на одну з місцевих копалин.

Приблизно за 100-150 метрів до місця видобутку просто вздовж дороги знаходяться курені та намети місцевих старателів. На місці розробки у працівників своєрідна інфраструктура: окремо виділені місця для сну, харчування та відпочинку, а також розроблена схема чергувань.

Незадовго до журналістів на місце вже прибули активісти «Автомайдану» з Києва, які розповіли, що знайшли копальню за слідами техніки, яку використовують старателі для масштабного видобутку бурштину. Автомайданівців та обласних чиновників зустріли кремезні чоловіки у камуфляжній формі та балаклавах, а також  місцеві жителі, озброєні сачками та простими пристосуваннями для видобутку копалини.  Автомайданівці кажуть: місцевих попередили про приїзд чиновників, тож техніку заздалегідь вивезли.

Самі ж старателі запевняють: ніякої важкої техніки тут не використовують, а працюють власними руками.

Чиновники намагалися дізнатися у старателів хто ними керує і скуповує бурштин, втім конкретної відповіді так і не отримали.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський намагався переконати людей у необхідності легалізації видобутку бурштину і переходу у правове русло, але його пропозицію зустріли скептично.

Представники влади нарікають: чинне законодавство не передбачає відповідальності за збереження чи перевезення бурштину, тож затримувати осіб чи притягати їх до кримінальної відповідальності вкрай складно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі