Місто

Влада Житомира знову вирішує, що робити зі стихійною торгівлею: продавці відмовляються від запропонованих місць

23 June 2015, 19:50

Питання стихійної торгівлі у Житомирі обговорили на нараді з керівниками житлово-комунальних підприємств. Заступник Житомирського міського голови Євгеній Демчик зазначив: у Житомирі створені всі умови для впорядкованої торгівлі продукцією фермерських господарств, до того ж на пільгових умовах, і додає: влітку проблема вуличної торгівлі особливо гостра.

«Це неправильно, коли при температурі до 30 градусів торгують молочною продукцією, м’ясом з тротуару, цього не можна допустити. Сьогодні це, в першу чергу, безпека жителів Житомира», - каже Євгеній Демчик.

Житомиряни кажуть: для багатьох селян торгівля продуктами власних фермерських господарств - спосіб заробити собі на життя, та і містяни за багато років звикли до стихійних ринків, тож їх заборона не принесе очікуваних позитивних результатів.

«Бабусі треба прийти, за п’ять хвилин продати і поїхати, а вона бігає. А прикриваються тим, що немає санітарних норм. Та вона торгує з землі тим самим, але там вона простоїть на сонці весь день, а так вона продасть за п’ять хвилин. Людям простіше прийти, купити і піти, а не бігати і шукати. До того ж дорожче, бо там треба ще й за місце платити», - розповідає житомирянин Ігор.

83-річний Володимир Малихін, який більше 20 років торгує на вулиці Хлібній, каже: до свого місця вже звик і фізично не має змоги переміститись на запропоноване владою місце.

«На ліки треба заробити, на харчування, пенсії не вистачає, а мені кажуть - йти на вулицю Бориса Тена. А як я можу на вулицю Бориса Тена піти і принести усі свої речі в руках. Так що нічого не виходить», - скаржиться житомирянин Володимир Малихін.

До того ж не на камеру люди кажуть: на ринку працюють переважно перекупники, які заздалегідь займають місця для торгівлі, тож інколи селянам навіть на території ринку доводиться торгувати просто на землі.

Керівництво ринку розповідає: в них передбачені місця для селян, навіть з урахуванням масової сезонної торгівлі, але скрутне матеріальне становище змушує все більше людей продавати продукцію своїх господарств.

Заступник директора ринку Юрій Прудніков також додає: керівництво йде селянам на поступки, але торгівля має бути належним чином впорядкована.

«Для них надаються місця, але, звичайно, з дотриманням товарного сусідства. Бувало, що до нас звертались, що ми хочемо в одному місці продавать весь асортимент товарів: молочне, м’ясо, яйця, а такого на ринку не може бути. Є певні правила, яких маємо дотримуватись», - каже заступник директора ПО «Житомирський кооперативний ринок» Юрій Прудніков.

Селяни кажуть: боротьба зі стихійною торгівлею не приноситиме позитивних результатів, допоки влада не надасть фермерам достойної альтернативи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі