Місто

У Житомирі студента відправили на військову службу, хоча він вже був зарахований до духовної семінарії у Польщі

9 July 2015, 18:09

Прийшов підписувати обхідний лист, а потрапив на строкову службу. До Житомирського міського військкомату 20-річний студент Житомирського музичного училища Томаш Городинський пішов разом з однокурсниками, аби підписати обхідний лист. Того ж дня, 25 червня, хлопця відправили на медичну комісію.

«Коли я зайшов до кабінету, де мені мали дати справу, щоб проходити комісію, мені сказали: «якщо ти кажеш «так», ми тебе через 2-3 години грузимо в машину і відправляємо у львівську академію, а якщо «ні», то пошлемо, куди захочемо», - пояснює він у переписці з своїм другом.

На той момент Томаш ще був студентом, адже навчання в училищі тривало до 27 червня, а вручення дипломів мало відбутися лише через 5 днів. Крім того, хлопець уже був зарахований до Римо-Католицької Вищої духовної семінарії отців Кармелітів, яка знаходиться у Кракові. Втім на працівників військкомату цей аргумент не подіяв.

«Я їм повідомив, що вступив до семінарії і завтра принесу довідку, вони сказали, що це неможливо і що я брешу. Я пройшов медкомісію, відказався від тієї «вигідної» пропозиції і мені вручили повістку: сказали, щоб я підписував. Наступного дня я зранку привіз довідку, що я поступив. Мені сказали: «ми нічого не можемо вже зробити. Тобі треба все одно з’явитися за повісткою і там вирішать», - продовжує Томаш.

26 червня хлопець з батьком приїхав до військкомату з довідками про зарахування на навчання до семінарії, втім ці документи не вплинули на хід подій, відстрочки йому не дали.

«Мені сказали: «Ми нічого не можемо вже зробити. Тобі треба все одно явитися за повісткою і там вирішать. 30.06 (як було вказано в повістці) я прибув до збірного пункту зі всіма документами, пройшов медкомісію і потім мене відправили на розподілення. Там я показував, розказував, просив, але нікого нічого не хвилювало, вони сказали: «За кордоном можна тільки по держзамовленню», - пише Томаш.

30-го червня хлопець мав отримати диплом про закінчення освіти, втім на свій випускний він вже не потрапив, - розповідає його батько.

«Томашик був святково одягнений. У військкомат ми приїхали о 8.30 ранку, була надія, що він покаже усі документи, йому дадуть відстрочку і ми о 12-й встигнемо на випускний. Я чекав на нього під військкоматом, всередину батьків не впускали. Аж о 16-й син подзвонив і каже: «Все, мене призвали, комісія так вирішила і вже розподілили, куди». Сказав, що його відправляють у Полтаву, попросив купити мило, щітку, рушник, білизну. Коли нам дозволили зайти на територію військкомату, то командирів там не було, ні з ким не можна поспілкуватися, ні в кого запитати. Вони вирішили, а ви там собі як хочете», - обурюється батько хлопця Едуард Городинський.

Чоловік зізнається: двоє його старших синів проходили строкову службу, один із них нині знаходиться у зоні проведення АТО, але цією ситуацією чоловік шокований.

«Як же діти мають вступати і продовжувати навчання, коли їх позбавляють такої можливості? Як можна різати і рубати все на корні? Дитина налаштована, старалася. Тим паче, це не простий учбовий заклад. Це Вища духовна семінарія. Це покликання душі, але на це ніхто не звертає уваги. Мене це дуже обурює», - каже Едуард Васильович.

Чому військкомат призвав на строкову службу студента, позбавивши його можливості навчатися далі, ми запитали у Житомирського військового комісара Андрія Матвійця. Він відмовився розмовляти з журналістами, натомість порадив звертатися до його обласного керівництва. Додзвонитися до обласного військового комісара Миколи Залеського ми теж не змогли: у приймальні повідомляли, що керівник знаходиться «на відправці».

За коментарем ми звернулися в Житомирську ОДА, адже саме керівники облдержадміністрацій відповідають за мобілізацію, але там також не почули відповіді. На запитання, чому Томашу вручали повістку у час, коли він фактично був студентом музичного училища і чи мали право призивати його на службу попри те, що він зарахований студентом до духовної семінарії, в облдержадміністрації знизують плечима, питання переадресовують на військкомат. Батькам же, щоб отримати пояснення, рекомендують складну бюрократичну процедуру:

«Батькам потрібно письмово звернутися до обласного військкомату, надати усі довідки, які у них є: коли він зарахований, коли він відрахований. Також вони можуть звернутися до голови ОДА, у нас є відділ звернень. Людина пояснює, яка ситуація, надає усі необхідні документи, голова розглядає, потім це надійде до мене і так само на обласний військкомат. Вони мені надають пояснення, а я вже надаю громадянину відповідь», - прокоментувала головний спеціаліст сектору мобілізаційної роботи апарату Житомирської ОДА Вікторія Хромова.

Нині Томаш Городинський знаходиться у 179-му об’єднаному навчально-тренувальному центрі військ зв’язку Збройних Сил України у Полтаві. Вже за 2 дні, 11-го липня, він складатиме присягу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі