ДОПОМОГА

Житомирський юрист розповіла, як правильно вибрати туристичну компанію і не зіпсувати собі відпустку

16 July 2015, 11:26

Вибрати туристичну фірму –  справа не з легких. Той, хто платить за свій відпочинок, має право отримати якісну послугу і гарно відпочити.

Житомир.info  повідомляв про події 2013 року, коли житомиряни, а також жителі сусідніх областей залишилися без грошей і відпочинку в Карпатах. Інший випадок - директор житомирської турфірми виманила гроші у 96 громадян.  

Про те, як не зіпсувати літній відпочинок, не потрапити на гачок аферистів і отримати якісну послугу, Житомир.info розповіла експерт, юрист приватної практики у Житомирі Наталія Шматко.

«Перше, що потрібно знати, що на ринку туристичного бізнесу є туристичні  агенти і є туроператори. І це – дві різні речі. Туроператор – це велика туристична компанія, яка  розробляє тури, укладає договори із закордонними партнерами, бронює готелі, замовляє екскурсії і продає цей продукт через турагентів. Турагентство - по суті, роздрібний посередник, який працює за відсотки» - говорить юрист.

Зі слів Наталії Шматко, споживачі турпослуг в основному замовляють послугу саме у туристичних агентів.

Існують правила, дотримуючись яких, можна звести до мінімуму вірогідність невдалого відпочинку, - наголошує експерт.

По-перше, використовуйте так зване "сарафанне радіо" – довідайтеся у друзів і знайомих, послугами якої компанії вони користувалися, і якщо відпочинок був вдалим, збережіть координати турфірми.

При вибoрi турфiрми cкoриcтaйтеcя кaтaлoгoм фiрм. Бiльшicть кaтaлoгiв нaдaють обширну iнфoрмaцiю щодо туриcтичниx кoмпaнiй, причoму в якicниx кaтaлoгax мoжнa знaйти вiдгуки клієнтів стосовно пocлуг тієї чи іншої фiрми. У бiльшicть кaтaлoгiв туриcтичнi фiрми «приймaютьcя» пicля пeвнoї мoдeрaцiї, тобтo, туриcтичнa кoмпaнiя, якa зaймaєтьcя oбдурювaнням, нaвряд чи змoжe туди пoтрaпити.

Пicля тoгo, як визнaчитecя з вибoрoм туриcтичнoї фiрми, нeoбxiднo пoїxaти в її oфic i пoдивитиcя, як вiн облаштований. Якщo це не кімната зі столом і парою стільців, а місце, де до клієнта ставляться з повагою, пропонують інформаційні буклети, а підтверджуючі дoкумeнти (сертифікати, рeкoмeндaцiйнi пaпeри) виcять в рaмкaх нa виднoму мicцi, - фірмі можна вірити.

Далі мoжнa пeрeйти дo вибoру мaршруту i мicця прoживaння. Нeoбxiднo звeрнути увaгу нa кaтeгoрiю гoтeлю i cпeктр пocлуг, щo нaдaютьcя. Нe зaвжди дoрoгa цiнa туру пoвнicтю випрaвдaнa.

На етапі підписування договору наш юрист радить:

1.    Читати договір, а не підписувати його не дивлячись. Зверніть увагу, що відповідальність за туристів в іншій країні несе саме туропреатор, а не турагент.

2.    Поцікавтесь у продавця туристичної послуги про медичну страховку, якою вас повинні забезпечити.

3.    При оплаті туру поцікавтесь знижкою, яку турагентство може вам надати. Чим довше турагентство  існує на ринку продажу туристичних послуг, тим більшу знижку він має від туроператорів.

4.    В договорі, який ви підписуєте із турагентством, має бути чітко прописаний порядок повернення сплачених Вами коштів, незалежно за чиєю ініціативою може бути скасована ваша подорож.

5.    При оплаті туру не забудьте отримати документ, який підтвердить внесення вами необхідної суми, та туристичну путівку.

6.    Убезпечити себе потрібно, перш ніж ви залишите країну. Не шкодуйте часу на роботу з менеджером туркомпанії, не соромтеся запитувати його про все. Перед від'їздом зробіть копії документів, довідайтеся контакти консульства у країні, яку ви збираєтеся відвідати.

«Якщо у вас виникли претензії щодо якості послуг, які надає туристична фірма, то будь-які спірні моменти обов'язково фіксуються документально. Доказами можуть бути фотографії, на яких відображено недоліки сервісу, антураж готелів, що не відповідає умовам договору або квитанції за послуги, які повинні були увійти до вартості туру. Надання туристичних послуг обумовлено в Законах України «Про туризм» та  «Про захист прав споживачів», - говорить Наталія Шматко.

Врегулювання спорів між клієнтом та компанією, яка надає туристичні послуги, можуть проходити в досудовому порядку (письмова претензія) та в судовому порядку (подання позову до суду), нагадує експерт.

Неперевершеної вам відпустки!

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі