Культура

Житомирянин Дмитро Краб про графіті: У моїх малюнках деякі люди вбачають сатаністські символи

4 August 2015, 11:18

У Житомирі аерограф Дмитро Краб вже декілька місяців працює над проектом «Українська абетка міста», який розрахований на три роки та прописаний до комплексної програми управління сім’ї, молоді та спорту міської ради.

Проект досить масштабний і цікавий, розповідає начальник управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук.

«Суть проекту полягає у популяризації всього українського, адже у нас унікальна мова, унікальні літери та абетка. Окрім цього – це елемент патріотичного виховання, це активне дозвілля. Кожен батько чи мама можуть взяти свою дитину, яка вчить абетку, і зробити квест по місту вивчаючи літери разом. Молодь, наприклад, вже робить ставки, де буде наступна літера», – сказала Ірина Ковальчук.

Проект дороговартісний, адже фарби довговічні, не вітчизняного виробництва.

«Дякуючи депутатам міської ради, які підтримали цей проект, ми можемо реалізувати його на вулицях міста. На нього було закладено 90 тисяч гривень, і потрібно розуміти, що одна буква тягне від 9 до 16 тис. грн. Сьогодні ми відштовхуємося від того, що «хто не вкладає в культуру – той потім вкладає у війну». Вкладати в розвиток культури і видозмінення нашого міста – це досить важливо. Не кожне місто може похвалитися тією різноманітністю малюнків, які має Житомир», – повідомила начальник управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук.

Житомирянин Дмитро Краб розповів про те, з чого почався проект «Українська абетка міста».

«Одного разу я вирішив зробити подарунок для міста, а що є кращим подарунком ніж історія самого міста! Саме візуальним образом я вирішив зробити такий подарунок, а все почалося з герба на вулиці Великій Бердичівській. Потім цю ідею з малюнками на стіні підтримало управління сім’ї,молоді та спорту. Для нашої «Абетки» обираємо більш видимі та прохожі місця. Зараз вже закінчилися низькі стіни, вилазимо на 3-ті поверхи. Аерографія – це дуже витончена штука, для такого малювання стіни мають бути гладенькі», – сказав Дмитро Краб.

Кожну літеру аерограф малює по-різному, адже є дуже багато факторів, які заважають наносити малюнок на стіни – це і спека, і дощ.

«Зазвичай малюю до чотирьох днів. Фарбу закуповуємо якісну з-за кордону. Я не боюся, що малюнки вигорять чи їх змиє дощ, найбільше боюся землетрусу, який може просто розрушити стіну (сміється). Мою «Абетку» загалом люди сприймають позитивно, проте є й такі, що вбачають у малюнках сатаністські символи. Літери малюю сам, тому що таким стилем володію тільки я, не знаю чи то щастя, чи прокляття», – резюмує аерограф.

Проект «Українська абетка міста» розрахований на три роки, тобто щорічно створюватиметься по 10 літер. Наразі вже затверджено, як виглядатимуть і, де розмістяться букви протягом 2015 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі