Політика

Кандидати на посаду мера Житомира мають сплатити грошову заставу в розмірі 10,5 тис. грн

7 August 2015, 14:59

 Закон «Про місцеві вибори» 7 серпня опублікований в газеті «Голос України» і з 8 серпня він набуває чинності.

Відповідно до закону, голосування відбудеться 25 жовтня. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів – 5 вересня.

У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону.

Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости розпочинається за 34 дні до дня голосування, тобто – 21 вересня.

Висувати кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости можуть місцеві організації партій або самі кандидати шляхом самовисування.

Грошова застава для кандидата на посаду міського голови  становить – з розрахунку 4 розміри місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного одномандатного виборчого округу.

За даними державного реєстру виборців станом на 31.07.2015 р. в Житомирі зареєстровано 215 616  виборців. Тобто, кандидату на посаду міського голови треба буде внести заставу у розмірі 10 500 грн. У містах з кількістю виборців більше 90 тисяч обраним вважається кандидат на посаду міського голови, за якого подано більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо за результатами голосування у день виборів жоден з них не обраний відповідно до зазначених вище вимог, територіальна виборча комісія призначає повторне голосування. Повторне голосування проводиться у неділю, не пізніш як у тритижневий строк після дня голосування.

Загальний склад  місцевої ради становить при чисельності виборців від 100 тис. до 250 тис. – 42 депутати, тобто у складі Житомирської міської ради буде на 18 депутатів менше ніж зараз.

Кандидатів у депутати висувають політичні партії. Особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради).

Особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад та кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости.

Місцева організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

Районна організація партії може висунути виборчий список кандидатів та по одному кандидату в депутати в кожному одномандатному виборчому окрузі

Передвиборча агітація починається наступного дня після прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

Поняття так званого «чорного піару» в законі не визначено. «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб'єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями», – йдеться в  ч. 5 ст. 60.

Виборчий фонд кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, висунутого місцевою організацією партії, формується за рахунок їх власних коштів, добровільних внесків фізичних осіб, а також за рахунок коштів відповідної місцевої організації партії. Самовисуванці формують виборчий фонд за рахунок власних коштів та добровільних внесків фізичних осіб. Забороняється робити добровільні внески до виборчого фонду: іноземцям та особам без громадянства; анонімним жертводавцям.

Законом встановлено 5% виборчий бар'єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3% бар'єр).

Як повідомляв Житомир.info,  «Самопоміч» оприлюднила попередні списки кандидатів на офіційному сайті організації.

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі