Суспільство

СЕС назвала райони у Житомирській області, де люди п’ють неякісну воду

11 August 2015, 09:47

У дванадцяти районах Житомирської області якість питної води не відповідає санітарно-хімічними показникам, у восьми районах – мікробіологічним.

Про це повідомляє Державна санітарно-епідеміологічна служба Житомирської області.

«На контролі фахівців Держсанепідслужби області знаходиться 3116 джерел децентралізованого водопостачання, громадські колодязі, каптажі, тощо. Результати досліджень води децентралізованих джерел водопостачання свідчать, що за перше півріччя 2015 р. 35,8 % досліджених проб не відповідали гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками, що відповідає минулорічному показникові. Найвищі показники невідповідності якості води за санітарно-хімічними показниками, здебільшого за вмістом нітратів, заліза загального, каламутності та забарвленості, відмічалися в Радомишльському (75,0%), Любарському (61,2%), Бердичівському (60,3%), Андрушівському (50,6%), Баранівському (48,8%), Житомирському (41,9%), Коростенському (54,8%), Лугинському (58,3%), Народицькому (52,3%), Ружинському (58,5%), Чуднівському (47,1%) районах та в м. Житомирі (58,5%)», – йдеться у повідомленні.

За мікробіологічними показниками середньообласний показник відхилень від гігієнічних нормативів якості питної води з децентралізованих джерел водопостачання в 2014 році становив 19,3 %, в І півріччі поточного року – 18,6%, тобто залишається високим. Найвищі показники невідповідності відмічались в Бердичівському (44,3%), Лугинському (40,9%), Коростенському (37,3%), Романівському (36,8%), Баранівському (32,1%), Ємільчинському (26,5%), Малинському (32,5%), Радомишльському (35,1%), районах.

«Значна частина населення Житомирської області споживає забруднену воду без будь-якого очищення. Така ситуація може бути причиною подальшого ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації та призвести до збільшення захворюваності на гострі кишкові інфекції та отруєнь. В той же час з боку сільських та селищних рад відсутня належна увага питанню утримання як громадських колодязів та каптажів, так і не проводиться певна роз’яснювальна робота з мешканцями приватних житлових будинків стосовно вимог по утриманню прилеглих територій та колодязів питної води», – повідомили у СЕС.

Варто наголосити, що профілактичне очищення шахтних колодязів, утримання в задовільному санітарному стані прибудинкової території, захищеність водоносних горизонтів від потенційних джерел забруднення (вигрібних і компостних ям, гноєсховищ тощо) дозволяє суттєво знизити рівень забруднення питної води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі