Суспільство

У житомирській СЕС кажуть, що вага шкільного приладдя й підручників для першокласників має бути не більше 2 кг

14 August 2015, 13:46

Жителі Житомирської області готуючи дитину до школи, мають не менш важливу увагу приділяти безпеці підручників та зошитів. 

Про це повідомляє головне управління Держсанепідслужби Житомирської області.

«Шкільні підручники проходять експертизу на стадії друку, однак вимоги до книжок, призначених для дітей, розповсюджуються і на іншу літературу. Тому, купуючи книжку для читання батькам слід звернути увагу на наступні вимоги. Папір має бути цупким і непрозорим. Білизна сторінок має складати 70-80 відсотків (це актуально і для зошитів). Якщо білизна більша, сторінка «різатиме очі». І навпаки: на жовтуватих сторінках текст буде блідим, при читанні доведеться напружувати зір. Часто художню літературу друкують на газетному папері – такі книжки небажані для школярів, особливо молодших», – йдеться у повідомленні.

Загальна вага підручників і всього шкільного приладдя (без ваги ранця або портфеля), якщо учень носитиме його на відстань до 3 км, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм:

I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;

III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;

V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;

VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;

IX-XI(XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.

Вага кожного підручника не повинна перевищувати:

для I-II класів – 300 г; III-IV класів – 350 г; V-VI класів – 450 г; VII-X класів – 500 г; XI-XII класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше ніж на 20%.

Вимоги до паперу зошитів такі ж, як і для книжок. При цьому товщина ліній, які утворюють рядки та клітинки, має бути 0,2-0,5 мм.

Підготовка дитини до школи – це відповідальна і клопітка справа. Тому варто уважно поставитися до придбання усього необхідного, щоб навчання було не лише корисною справою, а й сприяло збереженню здоров’я дитини. Пам’ятайте: безпеку та якість шкільного товару засвідчує наявність у продавців сертифікату або декларації про відповідність продукції та гігієнічний висновок.

Як повідомляв Житомир.info, наші журналісти з'ясували, скільки ж коштує зібрати до «храму науки» першокласника.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі