Економіка

Житомирські відпочивальники згадали про «Кавунову дачу»

17 August 2015, 09:11

Сезон туристичного відпочинку як в Україні, так і в Житомирській області, стартував цього року кволо. Завчасне бронювання розпочалося із запізненням на два місяці. Січень, лютий ринок завчасного бронювання практично стояв. Пожвавлення настало тільки у березні, і то після того, як іноземні  готелі запропонували українцям надто вигідні умови, зокрема максимально можливі відстрочки платежу.

«Незважаючи на привабливі пропозиції, ринок зовнішнього туризму, за нашими спостереженнями, скоротився приблизно на 35-40%. Наочним свідченням цього є різке зменшення кількості  чартерних туристичних авіарейсів. Якщо в минулому році був чартер  до Канарських островів, то в цьому році його немає. Якщо в 2014 р. було кілька чартерних рейсів  на тиждень до Болгарії (Варна та Бургас), то в нинішньому сезоні - один чартер, у якому блок - місця розподілені  між кількома операторами»,- розповіла директор туристичної агенції «ВІТА» Віта Наумчук.

З метою здешевлення зовнішніх туристичних мандрівок на відносно невеликі відстані оператори почали масово використовувати автобуси для переїзду, підшуковуються також більш прийнятні за ціною готелі чи бази відпочинку.

Крім фінансового чинника, скорочення зовнішнього туризму обумовилося також  ускладненою процедурою здачі біометричних даних. Деякі посольства вже врегулювали цю ситуацію. Однак нинішній туристичний сезон фактично  закінчується, тому ефективність спрощення процедури отримання віз можна буде побачити вже в наступному році.

На відміну від зовнішнього, внутрішній туризм у Житомирській області зріс в рази порівняно з минулими роками. Аншлаг до цих пір існує на базах відпочинку Карпат,  Шацьких озер, а також приморських територій південних областей. Тамтешній туристичний бізнес з радістю потирає руки. Адже ситуація склалася виключно на їх користь. Крим для українців фактично закритий з політичних  міркувань, а  для зарубіжного відпочинку в далеких екзотичних країнах немає достатньо коштів. Тому залишається  відпочивати всередині країни.

І українці шукають нові місця відпочинку. Зокрема, житомиряни згадали про колись популярну серед номенклатури КПРС в народі «Кавунову дачу», яка знаходиться в  живописному місці села Зарічани.

Фактично це база відпочинку, яка сьогодні відкрита  для всіх бажаючих.

«Якщо в минулі роки «Кавунова дача» заповнювалася відпочивальниками хіба що на вихідні, то в нинішньому сезоні вільних місць немає і в будні, - розповідає Петро Козенко, директор КП готельний комплекс «Україна», до складу якого входить «Кавунова дача». - Фанатам тихого відпочинку все більше стає до вподоби це живописне місце із сосновим лісом, наповненим запахом хвої свіжим повітрям і тихою річкою».

Щодо вартості туристичного відпочинку, то зовнішний туризм в доларах не подорожчав. Деякі напрямки навіть подешевшали. Типова пропозиція, наприклад, болгарських курортів приблизно наступна: проїзд автобусом, готель «три зірки», харчування, страхування, 300 метрів до моря. Вартість всього цього - 300 євро на двох за тур на 7 діб.

А ось туристичний відпочинок по Україні подорожчав - щонайменше в два рази. Якщо в липні  2014 р. вартість  доби на двох без завчасного бронювання, наприклад, в Татарбунарському районі (Одеська область) складала в межах 300 грн., то у відповідний період цього року доходила до 800 грн. без харчування. До того ж, сервіс значної частини українських туристичних баз явно не відповідає сучасним вимогам.

Загалом, нинішнього сезону намітилася стійка тенденція вирівнювання вартості  туристичного відпочинку в Україні та найближчому зарубіжжі.

«Це сприятиме розвитку туристичного відпочинку всередині країни. Навіть на місцевому рівні будуть відкриватися нові цікаві  туристичні об'єкти, буде розвиватися інфраструктура та вдосконалюватися сервіс»,- прогнозує Віта Наумчук.

Сергій Ткачук для Житомир.info    

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі