Суспільство

На Житомирському полігоні військові лікарі проходять злагодження перед від’їздом в АТО

20 October 2015, 20:17

 У навчальному центрі ВДВ у розпалі заняття з тактичної медицини. Десантники з різних бригад вчаться надавати першу медичну допомогу, аби рятувати життя побратимам тоді, коли рахунок йде на хвилини.

«Щоб все робити просто на автоматі, щоб не було ніяких зайвих думок», - каже інструктор Дмитро.

Рятувати поранених під кулями у зоні АТО доводилось Івану. Зараз десантник аналізує свої помилки.

«Я не мав подібних навичок, я багато що робив неправильно. Мені пощастило, що мене там тоді не вбили. Я стояв у повний зріст і навіть біг у бік ворога. Коли я б мав тихенько підповзти і якось непомітно товариша витягнути. Пам'ятаю, я бачив пораненого, а не бачив, що коїться взагалі. Це проблема. Ми також тут це питання вивчаємо і стараємось всі такі речі враховувати», - говорить військовослужбовець 80-ї окремої аеромобільної бригади Іван Кісіль.

Надати першу медичну допомогу і відтягнути пораненого у безпечне місце мусить вміти кожен десантник. Втім бійці кажуть, іноді це значно важче, ніж може здатися на перший погляд.

«Справа в тому, що ми вчимося. У нас ще не все виходить, але ми до того йдемо», - каже військовослужбовець 81-ї окремої аеромобільної бригади Григорій Могильов.

З умовного поля бою поранених доставляють до польового шпиталю. Його у серпні українським десантникам подарував американський уряд. Тут важкопораненим нададуть невідкладну допомогу і навіть можуть провести невідкладну операцію перед відправкою у шпиталь. У чотирьох наметах одночасно можуть працювати три десятки лікарів. Вони якраз завершують своє двотижневе злагодження перед від’їздом у зону АТО.

«Це стабілізаційна палата, якій проводиться стабілізація до оперативного втручання і після оперативного втручання. Палата обладнана найсучаснішим обладнанням, яке нам передали громадяни Америки і Уряд Америки. Є дихальні портативні апарати, які можна використовувати в доопераційному періоді і навіть на полі бою. Це апарат, який дає можливість вижити хворому, коли у нього йде порушення дихання», - каже в.о. командира медичної роти 79-ї аеромобільної бригади Володимир Прокопенко.

Вартість медичної бази – понад 7,5 мільйонів доларів. Вона розгортається за добу і може автономно працювати без електрики до 10 днів.

«Ця база в Україні найсучасніша. Сучасне обладнання, є технології, яким взагалі у світі 1,5 року, вони також у нас присутні. Люди наші навчилися, вміють всім користуватися. Ми сподіваємося, що ця робота врятує не одне життя наших військовослужбовців», - говорить т. в. о начальника медичної служби командування ВДВ Віталій Череватов.

Десантники кажуть: вже за тиждень цей мобільний шпиталь розгорнуть в АТО максимально близько до зони зіткнення. Тут надаватимуть допомогу як військовим, так і цивільному населенню.

Фоторепортаж з полігону дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі