Місто

У Житомирському технологічному університеті проводять внутрішню перевірку щодо підкупу голосів студентів у день виборів

30 October 2015, 11:34

Студент Житомирського державного технологічного університету, якого затримали на дільниці після того, як він нібито сфотографував бюлетень в кабінці для голосування, під час розмови з активістами та членами виборчої комісії каже: у гуртожитку йому запропонували проголосувати за 50 гривень і він погодився.

Олександр Таргонський розповідає: був на дільниці коли це сталось. Чоловік каже: сам особисто не бачив спалаху від камери, а почув, як студента застала «на гарячому» жінка-кандидат від однієї з партій.

«І коли я вже підбіг до кабінок, то з кабіни вийшов студент з бюлетенями і з телефоном. Вона схопила його за руку і каже: ви тільки що сфотографували бюлетені, навіщо ви це робили? Він нічого зрозумілого відповісти не міг. Тому його запросили в кімнату, де були члени комісії і де був голова виборчої комісії. В кімнаті він розповів, що фотографував бюлетені, тому що йому треба було пред'явити його в гуртожитку. І якби на цьому бюлетені була відмітка, що він проголосував за обрання Цимбалюк у мери і за обрання «Батьківщини» до міської ради, то він повинен був отримати 50 гривень», – каже Олександр Таргонський. Він припускає, що на дільницю міг прийти не один виборець, який готовий був продати свій голос на виборах.

«Там була група 50 чоловік. Але ви зрозумійте правильно, це ось все задокументувати було практично неможливо. Тому що там були, і представники від партії, за яку потрібно було проголосувати, там були і жалісливі громадяни, і жалісливі члени комісії, і почали говорити: а що хлопчик, його ж виженуть з інституту, та нічого, та він помилився. Практично треба було заспокоювати людей. Тому ті студенти, які мали проголосувати - вони проголосували», - переконаний Олександр Таргонський.

 У міліції кажуть: за фактом підкупу виборців в день голосування вже розпочали кримінальне провадження і шукають порушників закону.

«Відповідні відомості було внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань, за частиною другою частини 160 ККУ – це «Підкуп виборця». Нині в рамках розпочатого кримінального провадження міліція встановлює осіб, які причетні до надання неправомірної вигоди виборцю за дії, пов’язані з реалізацією його виборчих прав. За чинним законодавством  подібні протиправні дії караються обмеженням або позбавленням волі строком до трьох років з позбавленням права займати певні посади або займатись певною діяльністю також строком до трьох років», - розповідає старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Житомирській області Ольга Номерчук.

У студентському профкомі технологічного університету запевняють: перед виборами проводилась лише роз’яснювальна робота.

«Наш вищий навчальний заклад є аполітичним. Ми не маємо права давати якісь адміністративні ресурси, якось впливати на студентів – голосувати за якогось певного кандидата, чи не голосувати. Ми можемо тільки сказати їм, щоб вони зробили якийсь певний вибір – свій. Насправді може бути що хочеш. Ми не можемо знаходитись у гуртожитку цілодобово. Там є старости гуртожитку, старости блоків, є вахтери, і є комендант. Вони слідкують за своєю роботою і вони слідкують за студентами. Якщо десь там щось і було, то ми не можемо це врегулювати і це бачити, але насправді сторонніх осіб в гуртожиток не пускають», - розповідає голова профспілки студентів Житомирського державного технологічного університету Владислав Савіцький.

Офіційне керівництво університету також впевнене, що на територію гуртожитків ніхто з агітаторів потрапити не міг, втім обіцяють провести внутрішню перевірку.

«Ми не пускали на територію гуртожитків ніяких представників кандидатів в депутати або в мери, наприклад. Але відвідувачі можуть приходити до студентів. Якщо це заходив якийсь товариш до свого знайомого в кімнату, або може хтось з рідних, або батьки приїжджали, або родичі заходили. Тут ми не можемо насправді контролювати, що відбувалось в кімнаті: чи були якісь розмови, чи не було. Тут уже спрацьовує людський фактор. Студентське самоврядування у нас досить таки потужне у вигляді студентського ректорату. Тому студентський ректор в першу чергу з студентами, які входять до студентського ректорату, це питання вивчають. Вони спілкувались з тим студентом, який був зафіксований під час того інциденту на виборчій дільниці», - каже проректор Житомирського державного технологічного університету Віктор Євдокимов.  

Після того, як органи студентського самоврядування закінчать свою внутрішню перевірку, її результати обіцяють оприлюднити.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі на виборчій дільниці по вул.Черняховського активісти піймали студента ЖДТУ, який за 50 гривень погодився проголосувати за кандидатів ВО «Батьківщина».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі