Суспільство

Британські військові навчають українських морпіхів та десантників на Житомирському полігоні

10 December 2015, 17:55

Морпіхи 36-ї бригади штурмують приміщення, яке за легендою захопили терористи. Так вони відточують знання з ведення бою у місті. Їх завдання – без використання важкої зачистити приміщення і уникнути жертв серед цивільного населення.

«Важче бою в місті може бути тільки бій у місті вночі. Це найважчий вид бою. Особливості такі: дуже багато будинків, сектори огляду і обстрілу дуже маленькі. Кожне вікно - це по суті готова вогнева точка. В полі про таке солдат міг тільки мріяти, про окоп, а тут воно є, його багато і воно з усіх боків. Далі це багаторівневий бій. Бій може вестися як з першого поверху, так і з верхніх поверхів, з підвалів. Курс досить доступний, не складний, викладається легко і цікаво. Теорія переходить плавно в практику, практика в повторення, все виходить», - каже старший офіцер групи тактичної підготовки 199-го начального центру ВДВ Віктор Вінник.

10-денний поглиблений піхотний навчальний курс для інструкторів навчального центру ВДВ викладають  військовослужбовці Йоркширського полку Великої Британії. Вони навчають інструкторів, які у подальшому передаватимуть знання мобілізованим і контрактникам.

«На даний час проводиться заключна фаза підготовки інструкторів з основних предметів навчання. Це виживання, розвідувальна підготовка, вогнева підготовка і тактична підготовка. Також орієнтування на місцевості.Для наших інструкторів це досить корисно. Тому що інструктори Великобританії мають великий досвід, як викладачів. Наші військовослужбовці мають великий досвід, який набули у зоні АТО, але як викладати матеріал даний, дати певні знання військовослужбовцям, мало у них досвіду», - каже начальник 199-го навчального центру ВДВ Святослав Щербина.

Навчати десантників у Житомир група британських інструкторів приїжджають вже вчетверте. За рік навчили маже півтисячі бійців. Британці не приховують, їм також є чому повчитися у військових, які воюють на Донбасі.

«Ми запрошені сюди українським урядом, щоб викладати тактичні навички  для української армії у сфері оборони. Ціль наших навчань – продовжувати відновлювати дієздатність української армії і таким чином допомагати рятувати життя. Британська армія побувала у дуже різних конфліктах,це як мирні операції, так і бойові дії, але ми не зовсім  знаємо, що відбувається на Донбасі. Навчаючи українських військових, ми дійсно навчаємося багато чому від солдат, які мають досвід бойових дій на Донбасі», - каже командир британської навчальної групи майор Кармен.

Своїх українських колег британці навчають впродовж 10-ти днів. Після інтенсивного курсу усі навички доводять до автоматизму. Останній в цьому році навчальний курс від британців завершиться вже завтра. У подальшому вони планують продовжувати свою роботу в України і проводити навчання ще більш поглибленого рівня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі