Влада

Депутати Житомирської міськради від Опоблоку і «Батьківщини» не задоволені, що їх обділили керівними місцями в депутатських комісіях

14 December 2015, 16:40
Створити 5 депутатських комісій і обрати їх керівників – перед таким завданням постають депутати на третьому пленарному засіданні першої сесії міськради. Згідно з проектом рішення  комісії мають очолити представники від Радикальної партії, ВО «Батьківщина», Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Свобода» та Опозиційного блоку.
Як тільки депутати починають обговорювати назви комісій, депутат Наталія Леонченко наполягає, кожній фракції окрім «Самопомочі» має дістатися по одній комісії.
 
«Пропоную додати пункт: «обрати голів комісій від кожної політичної партії виключно однієї з комісій окрім політичної партії, від якої обрано секретаря міської ради», - пропонує Наталія Леонченко.
 
Депутати голосують, але більшість не підтримує пропозицію Наталії Леонченко. Під час обговорення депутати змінюють склад і назви деяких комісій.  
 
«Пропоную внести зміни в назву комісії з питань регламенту та питань дотримання законодавства. А саме: з питань депутатської діяльності, регламенту, дотримання законодавства та протидії корупції. Це дуже важливе питання», - каже депутат
міськради Сергій Онищук.
 

 
Та після того, як змінюється назва цієї комісії, депутат від Радикальної партії Ірина Ярмоленко відмовляється її очолювати.
 
«Якщо змінили назву комісії, в даному випадку я вважаю, що  головою комісії, на приклад, може бути сам Сергій Оніщук, який пропонував змінити комісію. Антикорупійна діяльність - це важливо в нинішніх умовах, які ми маємо сьогодні. Тому я говорила, що ці дві комісії не можуть одночасно бути разом. Вони мають бути розподілені. Тому я б хотіла зняти свою кандидатуру з голови комісії і залишитися членом комісії», - сказала Ірина Ярмоленко.
 
Наталія Леонченко просить повторно проголосувати за свою пропозицію.
 
«Тому що, якщо зараз буде проголосована пропозиція Ярмоленко стосовно Оніщука, як голови комісії, то у «Свободи» буде дві комісії: регламентна й інфраструктури», - сказала Леонченко.
 
Натомість Ірина Ярмоленко пояснює, чому не хоче очолювати перейменовану комісію.
 
«Ми дійсно збиралися в робочій групі. Я 5 хвилин пояснювала різницю між корупційною діяльністю і депутатською діяльністю. Всі проголосували крім «Самопомочі», яка всім роздає вказівки. Давайте тоді створимо дві окремих комісії: депутатської діяльності та антикорупційної і вистачить і Сергію, який добавив, або «Самопомочі», яка пропонує ініціативу. І таким чином вистачить всім голів. Ми на робочій групі 12 людей проголосували за те, що я пропонувала. Сьогодні відбуваються рокіровки. Якщо ми відходимо від домовленостей, нас не поважають, чи що?», - зазначила Ярмоленко.
 
Депутати починають голосувати за пропозицію Ірини Ярмоленко призначити головою регламентної комісії Сергія Онищука, а представники «Батьківщини» та «Опозиційного блоку» залишають сесійну залу. Втім, і без них сесія ухвалює рішення. Таким чином, дві комісії - бюджетну та земельну - очолюють представники від Блоку Петра Порошенка,  ще дві – регламентну та розвитку інфраструктури - депутати від «Свободи», і гуманітарна комісія дісталася Опоблоку.
 
«Трапилось передбачуване. Те, як політична партія «Солідарність» діє на всіх рівнях влади - через коліно, зухвало – міська рада і на чолі з міським головою, який грубо порушує регламентні норми. Сьогодні всі домовленості між політичними партіями порушені, бо завдяки «Радикальній партії», яка підіграла заради власних амбіцій партії «Солідарність», сьогодні ми маємо в міській раді: дві комісії відходить партії «Солідарність», дві комісії відходить партії «Свобода». От вам і вся демократія, всі домовленості і всі політичні узгодженості. Такого ще не було», - коментує Наталія Леонченко.
 
Сергій Сухомлин переконаний, реакція депутатів від Опозиційного блоку та ВО «Батьківщина» не позначаться на подальшій роботі міської ради.
 
«Залишили сесію ті депутати, які і до цього фактично не голосували з жодного питання. Тому конструктивна більшість, яка є на даний момент, це ніяк не вплине на конструктивну роботу сесії. Якщо «Свобода» готова взяти на себе відповідальність за дві комісії, або БПП і сьогодні це було підтримано більшістю в залі, тут я ніяких проблем не бачу. Мені не можна допустити тієї ситуації, що бюджетна комісія буде знаходитися в опозиції. А ми зараз бачимо, що фракція «Батьківщина» фактично перебуває в опозиції. Вона не голосує фактично ні по яким питанням. Тому, щоб не ставити під загрозу в тому числі і бюджет міста, та програми соціально-економічного розвитку, було прийнято рішення щодо заміни голови комісії», - сказав Сергій Сухомлин після закінчення сесії.
 
Вже незабаром депутати зберуться на позачергову сесію міськради, де розглянуть питання бюджету міста.
 
Як повідомляв Житомир.info, представники БПП і «Свободи» очолили по дві депутатські комісії Житомирської міської ради.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі