Влада

Більше години депутати Житомирської міської ради сперечалися, які питання вносити у порядок денний

28 December 2015, 18:20

Позиватися до суду, якщо сесія розглядатиме питання, які були опубліковані пізніше, ніж за 20 днів пригрозив депутат міськради Сергій Онищук, який очолює регламентну комісію.

«Наша постійна комісія, яку я очолюю, пропонує зняти з розгляду декілька проектів рішень, які не опубліковані і не дотримані згідно норм Закону України про доступ до публічної інформації. Якщо все ж таки сесія міської ради проголосує за ці рішення позитивно, я буду змушений звертатися до суду з вимогою скасувати це рішення», - сказав Сергій Онищук.

Міський голова зазначив, що питання, які пропонує зняти з розгляду Сергій Онищук, стосуються в тому числі і виплати заробітної плати медикам та вчителям, втім, Сергій Онищук наполіг: голосувати за ці питання - значить порушити закон.

Не згодився з цим судженням перший заступник міського голови Олексій Ясюнецький. Він зазначив, що 15 грудня 2015 року в Україні виносилось судове рішення, які підтверджують, що розглядати такі питання – законно.

 «Є судова практика, де суд мотивував висновки, що ч. 1 ст.15 Закону не передбачає суцільного оприлюднення усіх проектів актів органів місцевого самоврядування, а лише тих, які визначені законом», – сказав Олексій Ясюнецький.

«Ви, як перший заступник несете відповідальність за діяльність цих управлінь. Або бездіяльність, або за халатність. Якщо ми зберемося в січні, приймемо ці самі програми, які зараз пропонуються на розгляд, нічого страшного не буде з цього», – наполягав Сергій Онищук.

Водночас своє запитання секретарю міської ради Наталії Чиж поставила Любов Цимбалюк, яка раніше обіймала цю посаду.

«Ви візуєте розпорядження, яке разом з міським головою формуєте щодо проведення сесії. Чи знаєте ви, яка кількість питань у порядку денному не пройшла терміну оприлюднення? І наступне питання, чи знаєте ви, що у розпорядженні є питання, проекту рішення якого взагалі не існує в природі. Ви - представник депутатського корпусу. Ви - не працівник виконавчої влади, на відміну від Ясюнецького. Ви маєте відстоювати права і інтереси депутатського корпусу і громади міста», – сказала Любов Цимбалюк.

Наталія Чиж повідомила, що ці питання включали свідомо, враховуючи їх важливість.

«Ми розуміємо, там не витримано 20 днів. Якщо сьогодні депутатський корпус не підтримає ці рішення, коли на одних терезах будуть стояти заробітна плата людей і дотримання 3-4 дні. Ми розуміємо, чому ми не встигли», – сказала Наталія Чиж.

«Заступники і секретар приступили до своєї роботи 1-го грудня. Фізично порахуйте 20 робочих днів місяця. Я думаю, варто поставити це запитання і тим, хто готував до цього. Або ми не збиралися проводити бюджетну сесію вкінці року, програми були неопубліковані», – додав Сергій Сухомлин.

Незважаючи на аргументи, депутат Сергій Онищук зачитав 14 питань, які не пройшли терміну оприлюднення і наполіг виключити їх з порядку денного. Пропозицію винесли на голосування, і її підтримало 16 депутатів із 40 присутніх, тож голосів не вистачило для прийняття рішення.

Коли через дві години роботи сесії порядок денний зрештою був ухвалений, депутат Наталія Леонченко нагадала, що згідно з регламентом потрібно оголосити перерву.

«Давайте почнемо потроху працювати», – відповів Сергій Сухомлин.

Втім, Наталія Леонченко наполягала: «Що ви так любите порушувати регламент? Сказано ж, кожні 1,5 години – перерва».

Сергій Сухомлин оголосив 10-хвилинну перерву.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі