Економіка

У Житомирській ОДА розписали плани на 2016 рік модернізації промислових підприємств та освоєння нових видів продукції

13 January 2016, 11:40

 У Житомирській області планують цього року забезпечити приріст обсягу реалізованої промислової продукції на 12,2% та визначають плани з модернізації існуючих підприємств.

Про це йдеться у проекті Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік, яка разом з відповідним проектом рішення сесії опублікована 13 січня на сайті обласної ради.

У розділі «Розвиток та модернізація реального сектору економіки, інфраструктури та сфери послуг» є інформація про проблемні питання місцевої промисловості.

«Спад темпів промислового виробництва у 2015 році в окремих галузях промисловості, зокрема, з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції; гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції; харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів; виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності. Потребує відновлення роботи Озерянський торфозавод філії ДП «Житомирторф». Недостатньо глибока переробка сировинних ресурсів (структура промислового виробництва характеризується невисокою питомою вагою продукції кінцевого споживання). Висока енерго- та матеріаломісткість виготовленої продукції і, як наслідок, низькі темпи підвищення конкурентоспроможності промисловості та ефективності виробництва. Висока вартість металопрокату та енергоносіїв. Втрата ринків країн Митного Союзу, Автономної Республіки Крим та частини Луганської і Донецької областей. Зниження купівельної спроможності на внутрішньому ринку. Складний доступ до кредитних ресурсів та їх висока вартість», - зазначає розробник Програми – обласна державна адміністрація.

У проекті Програми визначені основні напрями діяльності по різним галузям промисловості.

Добувна промисловість і розроблення кар’єрів

1. Модернізація виробництва та впровадження нових технологічних процесів на підприємствах: ТОВ «Червоногранітний кар’єр» у Володарсько-Волинському районі; філії «Іршанський ГЗК» ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»у Володарсько-Волинському районі; ТОВ «Кутищанський гранітний кар’єр» у Любарському районі.

2. Відновлення розробки Товкачівської ділянки Овруцького родовища кварцитів та запуску підприємства по їх переробці ТОВ «Овруч Стоун».

3. Відновлення роботи Озерянського торфозаводу філії ДП «Житомирторф».

4. Початок освоєння Стремигородського родовища титаново-апатитових руд. Стадії ТЕО, РП, переселення, земельний відвід. ТОВ «Валки-Ільменіт», Коростенський район.

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

1. Активізація роботи щодо диверсифікації ринків збуту харчових продуктів та напоїв.

2. Модернізація обладнання на ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод», ТОВ «Андрушівський маслосирзавод», ПАТ «Червонський цукровик», ТОВ «Овруцький молочно-консервний комбінат».

Текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів

1. Освоєння нових конкурентоспроможних видів продукції, розширення ринків її збуту.

2. Продовження здійснення реконструкції, технічного переоснащення виробництва, впровадження енергозберігаючих заходів на ТОВ СП Бердичівська та Житомирська філії «РІФ», ПАТ «Бердичівська фабрика одягу», ТОВ «Українська промислова компанія «Крок», УВП УТОГ, ПрАТ ВКФ «Леся».

3. Нарощення обсягів виробництва за рахунок розширених у 2015 році потужностей – ТОВ «Шкірзавод «Велес».

4. Реконструкція із розширенням незавершеного будівництва стрічко-ткацької фабрики під виробничо-складський комплекс, 1 черга, ТОВ «Папірус Плюс» смт Брусилів.

Виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність

1. Підвищення якості та освоєння нових ринків збуту продукції на ПрАТ «Коростенський завод МДФ».

2. Освоєння нових видів продукції на ПАТ «Малинська паперова фабрика-Вайдман», ПАТ «Чижівська паперова фабрика».

3. Впровадження нового процесу підготовки технологічного пару на ТОВ «Папір-Мал».

4. Ремонт приміщення, придбання обладнання для виробництва шпону на ТОВ «Оранж Вуд», Народицький район.

5. Встановлення крепувальної машини для випуску крепувального картону на ПАТ «Малинська паперова фабрика –Вайдманн».

6. Монтаж лінії по виготовленню обрізних пиломатеріалівна ДП «Словечанський лісгосп», Овруцький район.

Виробництво хімічних речовин і хімічної продукції

1. Здійснення інноваційних заходів з економного використання енергетичних ресурсів, підвищення якості продукції на «ПП «Фармацевтична фабрика «НВО «Ельфа», ПАТ «Коростенський завод «Янтар», ТОВ «Файдал УА», ПАТ «Біовет-фарм».

Виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів

Продовження освоєння нових видів продукції на ПрАТ «Ліктрави» та лікарських препаратів на рослинній сировині на дочірньому підприємстві «Агрофірма «Ян».

Виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції

1. Модернізація виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій на підприємствах з виробництва скловиробів, фарфорових та залізобетонних виробів, керамічної цегли та інших виробів.

2. Відновлення виробництва фарфорового посуду із застосуванням енергозберігаючих технологій на ТОВ «Довбиський фарфор».

3. Удосконалення технологічного процесу на ПрАТ «Коростенський завод ЗБШ»

4. Збільшення обсягів виробництва склопосуду та підвищення якості продукції на ТОВ «Мар’янівський склозавод».

5. Впровадження нового технологічного обладнання на каменеобробних підприємствах ПП «Кванта ЛЧ», ПП «Рута», ПП «Іван», ПП «ТВТ».

Металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім виробництва машин і устаткування

1. Розширення виробництва та створення нових робочих місць на  ДП «Євроголд Індестріз ЛТД», збільшення обсягів виробництва опалювального обладнання на ТОВ «Житомиртепломаш», підвищення конкурентоспроможності продукції та пошуку нових ринків збуту.

2. Диверсифікація ринків збуту продукції металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів.

Машинобудування

1. Переорієнтація на нові ринки збуту продукції ПАТ «Прогрес», ПАТ «Хіммаш», ТОВ «Екта-Пром».

2. Освоєння нових видів та збільшення обсягів поставок продукції на ринки ЄС ТОВ «ВО «Техна», ТОВ «Даніко».

3. Модернізація обладнання для покращення якості продукції для військових потреб (ДП «Житомирський бронетанковий завод», ПАТ «Елекровимірювач»).

4. Оновлення модельного ряду продукції ТОВ ВО «Техна».

«Збільшення обсягів виробництва у добувній промисловості і розробленні кар’єрів на 5,0 %, у переробній промисловості на 3 %. Приріст обсягу реалізованої промислової продукції на 12,2%», - так визначені у проекті Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2016 рік очікувані результати.

Програму планують винести на розгляд чергової сесії обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада буде 26 січня затверджувати обласний бюджет на 2016 рік у розмірі 4,7 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі