Місто

У Житомирі заступник міського голови викликав «на килим» перевізника, водій якого відмовив вдові АТОшника у безкоштовному проїзді

14 January 2016, 09:05

Публічних вибачень перед вдовою бійця АТО вимагає у перевізника Аркадія Савицького заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук. 12 січня водій на маршруті  №1 відмовив у безкоштовному проїзді дружині загиблого військовослужбовця.

«Якби це був просто поодинокий випадок, що водій дозволяє собі хамити - це було б одне. Коли ми знаємо, що сьогодні це супроводжується вашими вказівками, коли ми знаємо, що ви даєте вказівки розвішувати ці оголошення, кого возити, кого не возити, коли ми знаємо, що ви встановлюєте відеореєстратори, щоб контролювати водіїв, щоб вони не возили ті пільгові категорії, і коли в нас трапляються такі випадки - це не до сміху. Я запросив вас всіх, щоб ви публічно вибачились за цей інцидент і гарантували, що в майбутньому в нас таких інцидентів більше не буде», - каже Дмитро Ткачук.

Наталія Євпак каже: водій навіть не проглянув її посвідчення, натомість вказав пальцем на оголошення, у якому зазначено, що з першого січня маршрутки пільговиків безкоштовно не возитимуть.

«Вчора ми з молодшим сином пішли на Клосовського, де поворот уже на міст на Малікова. Я сідаю, кажу: посвідчення. Він мені: «Жіночко, вертайтеся». Він не сказав, покажіть чи ще щось. Він мені одразу: «Оце бачите, об’ява? Сідайте і читайте». Я докажу всій Україні, на моїх помилках буде вчитися кожен, що такого не буде. Сьогодні викинули мене, завтра другого-третього. Наші хлопці полягли за нашу гідність, щоб ми з вами тут сиділи, спілкувалися, а не лежали на тому світі», - наголошує вдова військовослужбовця.

Перевізник маршруту, на якому трапився конфлікт, пояснює: в цій ситуації зіграв людський фактор, а щодо відмов іншим пільговим категоріям скаржаться на місцеву владу, яка не відшкодовує їм перевезення пільговиків, внаслідок чого підприємці зазнають збитків.

«Є проблема: всі хочуть їхати. Давайте визначимось. Ви, міська рада, ми з вами, департаменти, заступники, всі. Давайте визначимось, як ми будемо возити. Ми завтра всі станемо, і з Клосовського будуть ходити пішки», - попередив Аркадій Савицький.

«Закриваємо цю тему. На сьогоднішній момент державою гарантовані пільги, якщо є якісь претензії -  звертайтеся за адресою, і щоб вони вирішувались. Всім тим, в кого маршрути є нерентабельні - я зараз можу дати папір і ручку, ви можете написати заяву на розірвання таких угод. Всім тім, хто не може возити - будь ласка, найдемо на ваше місце іншого. Не треба сьогодні шантажувати і маніпулювати. Не можете – не треба. До побачення», - каже Дмитро Ткачук.

Перевізники впевнені: компенсувати втрати, пов’язані з перевезенням пільговиків мають з місцевого бюджету, в свою чергу у міській владі пояснюють: робити цього не будуть і навіть не мають на це права.

«В день перевозиться сто і більше пільговиків. Самі можете порахувати: 100 чоловік по три гривні - це триста гривень. Сьогодні будь-яка запчастина, або щось інше виросло в рази. Ми ж не говоримо про підняття тарифу, чи ще про щось. Ми розуміємо: що таке люди, що таке пільговики, ми це все розуміємо, але хтось теж нас має розуміти. Якщо в державному бюджеті вказано, що фінансування буде тільки з місцевих бюджетів, то як би Ткачук не розповідав, воно буде з місцевих бюджетів», - розповідає перевізник Віктор Білявський.

«Пільги надаються за рішенням органів місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету»- таке формулювання було в проекті рішення. Саме цей документ і читали перевізники. Це проект рішення, в якому могла бути така ймовірність. Якби так було - дійсно їх апеляції були б справедливі», - каже Дмитро Ткачук.

Поки це питання вирішується на державному рівні, водії житомирських маршруток продовжують відмовляти пільговикам у безкоштовному проїзді. Наталія Євпак закликає інших вдів військовослужбовців не звертати уваги на відмови водіїв маршруток і відстоювати свої права на безкоштовний пільговий проїзд.

«Вибачення від перевізників ми отримали, але я не зобов’язана заходити в будь-яку машину, маршруту нашого міста і говорити, що я вдова. Мені це неприємно. Мені дуже неприємне це слово. Я б краще заплатила йому 103 гривні і їздила за гроші, а на його місці сидів такий, як мій чоловік чи син. Треба проучувати. На моїх помилках треба вчити інших», - каже Наталія Євпак.

Житомирські перевізники спільно з пільговиками проситимуть місцеву владу написати звернення до Верховної Ради, щоб питання компенсації проїзду вирішили якомога швидше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі