Місто

Приватні перевізники вимагають, щоб проїзд пільговиків їм відшкодовували з житомирської казни

15 January 2016, 16:43

Як компенсувати перевізникам витрати на перевезення пільговиків, обговорювали під час засідання постійної комісії з питань розвитку інфраструктури міста у середу, 14 січня. На засідання прийшли і самі приватні перевізники, які вимагали відшкодування збитків з міського бюджету. Але, за словами заступника мера Житомира Дмитра Ткачука, міська рада не має повноважень виділяти кошти на такі потреби.

«На сьогоднішній момент ми маємо ситуацію, коли гроші прибрані, а пільга не скасована, і на місцеві органи самоврядування такі повноваження не передано. І який ми маємо конфуз: сьогодні перевізники апелюють до того, що міський бюджет і міська рада повинні передбачити кошти і компенсувати їм їхні ці втрати. Ситуація є неприйнятною: сьогодні міська рада не має таких повноважень, і будь-яке рішення про виділення коштів на компенсацію перевізникам буде незаконним», - переконує Дмитро Ткачук.

Заступник міського голови також зауважив, що перевізники відмовляються возити пільговиків і навіть розвішують про це оголошення у маршрутках. Перевізники ж закликають міську владу зрозуміти їх і піти їм назустріч. Вони бідкаються: працюють собі у збиток, а їм натомість погрожують розриванням договорів.

«Ми зайвого нічого не вимагаємо. Чорнобильців потрібно везти? Потрібно. Афганців потрібно везти? Потрібно. Інвалідів потрібно везти? Потрібно. Тому потрібно визначити, кого потрібно везти. Як ми можемо 26 категорій без обмежень везти? Я вже 15 років у транспортному бізнесі і 15 років нам ніхто не відшкодовує. У 2015 році нам дали по три гривники на кожен автобус. Ви повинні підтримати мешканців, і пільговиків в першу чергу. Дмитро Григорович мені особисто казав: я вам дам листок і пишіть заяву, йдіть. Я стільки років працював, що невідомо хто куди піде. Я працюю для народу і з народом, якщо потрібно АТОшників завезти, то я їх віз. Потрібно сьогодні ремонтувати техніку? Я її ремонтую. Потрібно сьогодні їх по 30-40 чоловік возити? Я вожу і ні від кого не відмовлявся. Але є випадки, і це людський фактор», - бідкається приватний перевізник Аркадій Савицький.

Перевізники додають: не мають гарантій, що їм відшкодують збитки, бо з ними досі не уклали договори на проведення розрахунків за пільгові перевезення. Чиновники міськради запевняють: щойно стане зрозумілим механізм відділення коштів - міська влада одразу ж розробить шляхи вирішення проблеми.

«Коли держава це скасує, або "спустить" це на місто, або дасть обсяг субвенцій, або нам розв'яже руки в наших діях - ми невідкладно будемо вживати всі дії, щоб укласти з вами той договір і в тій редакції, яка буде відповідати діючому законодавству. Будемо клопотати перед міською радою про визначення певного обсягу коштів, а ми вже цю роботу попередньо почали, щоб нас це питання не захопило зненацька, і через районні управління будемо фінансувати або монетизацію, або будемо якусь субвенцію з міського бюджету надавати вам, так як ми її надавали, тільки не з державного бюджету, а з міського. Тобто, в залежності від того, який механізм розробить держава, ми одразу включимось в робочий процес», - переконує начальник управління праці та соціального захисту населення Вікторія Краснопір.

Після години обговорення члени комісії вирішили спільно з виконавчими органами міської ради підготувати проект звернення до Верховної Ради, щоб та надала механізм компенсації збитків перевізникам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі