Місто

Житомирські активісти хочуть разом з військовою прокуратурою розслідувати справу по сухпайкам

28 January 2016, 16:21

До військової прокуратури житомирські активісти прийшли, бо не бачать результатів розслідування справи щодо сухих пайків, які призначалися для військових, натомість продавалися студентам одного із житомирських навчальних закладів.

«На наш погляд це на сьогодні можна вважати мародерством. На жаль, наші закони не передбачають обтяжуючими обставинами, що це у воєнний час відбувається, але ми б хотіли максимально швидко і ефективно, щоб вони розкрили цю схему, знайшли винних, пред'явили підозру і заарештували цю людину. Це має бути миттєво, максимально швидко», – вважає активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

Активісти, які виявили склад з пайками, обурені: підприємцеві, який торгував військовим майном навіть не оголосили про підозру.

«Дуже прикро. Минуло 1,5 місяці, немає ніяких результатів, Табенський сидить собі вдома, відмовився давати свідчення. Вибачте, я сьогодні маю право пограбувати банк, передати ці гроші військовим і далі сидіти безкарно, тому що я відмовлюся давати свідчення?», – говорить громадська активістка Ірина Коцюба

«Сухпайки – майно військове. Тобто, я так розумію, за це повинна відповідати військова прокуратура. Тому зараз будемо задавати питання військовому прокурору, чому досі не порушено кримінальну справу», – каже голова ГО «Атошнік» Сергій Артьомов.

Військовий прокурор пояснює: підприємець відмовився свідчити проти себе, а слідство доки не знайшло підстав його затримати.

«За 27 робочих днів проведено понад 300 слідчих і процесуальних дій. Ми не можемо затримувати особу, коли у нас нема достатніх для цього підстав. 15 тисяч пайків, які були видані тими датами, які ми вилучили у Табенського, це велика кількість. Вони передавалися на три військових частини, які були у житомирському гарнізоні. В подальшому вони передавалися людям, які проходили службу в АТО. Для того, щоб зараз провести звірки, це велика робота. Метою нашою є не лише покарати одну особу, а виявити механізм порушення під час обліку, передачі зазначеного майна від виробника до безпосередньо кожного військовослужбовця. На даний час фактів неотримання пайків у нас нема», – говорить військовий прокурор Житомирського гарнізону Антон Войтенко.

Ключовий свідок може зникнути і тоді буде набагато важче розслідувати справу, – вважають активісти. Проте військовий прокурор повторює, що наразі нема причин затримувати підприємця.

«Відсутність документів не є підставою вважати, що особа їх викрала», – каже Антон Войтенко.

Активісти наполягають: поліція і військова прокуратура мають зробити усе можливе, аби підприємець не втік. Після годинної розмови просять включити одного з активістів до складу ревізійної групи, яка буде розслідувати справу і перевіряти військові частини, а також обіцяють прийти через тиждень, щоб дізнатися про хід розслідування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі