Місто

У Житомирі батьки вихованців спецшколи бояться, що заклад закриють

5 February 2016, 16:54

Педагоги і мами вихованців Житомирської спеціальної школи-інтернату від учора, 4 лютого, не знаходять собі місця. З неофіційних джерел вони дізналися, що їх навчальний заклад, де виховуються діти з вадами розвитку, збираються закрити.

«У нас нема альтернативи. Більше в межах Житомира таких спеціальних загальноосвітніх шкіл нема. Наскільки дізнавалися, їх нема навіть в області. Є інтернати, але це не зовсім той варіант, якого ми хочемо для своїх дітей», – каже мама учня Марія Кир’янова.

Педагоги також стурбовані, бо у разі закриття школи усіх їх звільнять, а дітей залишать напризволяще.

«Ми дуже стурбовані. Справа в тому, що в області є таких сім шкіл. Діти приходять з особливими потребами, але у них стоїть діагноз легка розумова відсталість, помірна відсталість. Діти важкі і вони повинні бути у нас тут. Вони у нас захищені», – каже вчитель-дефектолог Олена Близнюк.

Цю школу відвідують 245 учнів з усієї області. Задля можливості навчати сина тут, пані Тамара переїхала жити у Житомир із Володарсько-Волинського району.

«Заради дитини поміняла місце проживання. Логопед, психолог з ним займається. Знаєте, як у селі? В школі такого ж там нема, щоб психолог і логопед там займався. Нам цю школу порекомендували. Ну дуже нам ця школа подобається. Ми як вчора почули, що цю школу закривають, то ми були всі здивовані. Як так?», – каже Тамара Жальчук.

Батьки і педагоги підозрюють – майже 2 гектари землі у районі парку Гагаріна могли стати для когось ласим шматком. Керівник закладу каже, що звертався в обласне управління освіти, але не отримав гарантій, що школа працюватиме, як і раніше.

«Я пішов до начальника. Вадим Олександрович Калінін мені пояснив, що мова про оптимізацію загальноосвітніх та інтернатних закладів в області ведеться, що на папері поки нема, проговорюється декілька варіантів, планів», – каже директор Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Володимир Сахнюк.

Заспокоїти людей приїхала голова житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська і депутат облради Олена Галагуза.

«Дійсно у нас є проблеми з того, що коли ми приймали бюджет 26, ми побачили, що у нас 1 млрд 240 млн йде на функціонування комунальних установ. Їх всього 165, в тому числі і ваш заклад. Ми дійсно створили комісію для того, щоб розібратися, куди такі кошти направляються. Але це взагалі не стосувалося закладів освіти», – сказала голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

Але батьки стурбовані: основне приміщення їх школи зведене ще у 1862-му році. Тож комісія може визнати його аварійним або нерентабельним.

Ці чутки і хвилювання є абсолютно безпідставними і необґрунтованими – вважають представники облради. І запевняють, закривати школу ніхто не збирається.

«Було вже кілька сесій обласної ради. Жодного разу питання вашої школи, щоб комусь щось віддати – не стояло. Не було питання по вашій школі. Не було, не порушувалося», – запевнила депутат Житомирської облради Олена Галагуза.

«Я – голова обласної ради. Всі рішення, які приймаються комісіями, депутатами обласної ради, підписую все одно я. Я вам можу 100% гарантувати, що не буде підписане рішення, воно просто не розглядається стосовно закриття вашого закладу», – сказала Анжеліка Лабунська.

На прохання батьків в облраді обіцяють скликати засідання комісії з гуманітарних питань, аби надати письмове підтвердження, що роботі школи нічого не загрожує. Батьки продовжують боятися, але сподіваються, що питання владнається.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі