Місто

Влада Житомира вважає недоцільним розміщення на вулицях міста біотуалетів

17 February 2016, 10:30

Розміщення біотуалетів на вулицях міста є недоцільним.

Про це йдеться у відповіді Житомирської міськради на електронну петицію з приводу катастрофічної нестачі у місті громадських вбиралень, яка ще 11 січня 2016 року набрала необхідних 250 голосів.

У петиції під назвою «Встановлення біотуалетів» йдеться, що проблема відсутності туалетів відома багатьом: чи не кожному житомирянину доводилося проситися по нужді в кафе, навчальні заклади чи заходити в міську раду. Обурює житомирянку Юлію Устинову й «запах сечі у під`їздах та біля будинків» через відсутність на вулицях вбиралень.

«Чим займається нова влада сьогодні? Ділить портфелі??? А могли б вже займатися проблемами міста. Прошу звернути увагу на мою пропозицію щодо встановлення біотуалетів на вулиця міста, хоча б в центрі», - йдеться в документі.

У відповіді на петицію, яку підписав перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Ясюнецький, йдеться: в комунальній власності міста є 6 біотуалетів, які встановлюються під час проведення масових заходів, однак розміщення їх у стаціонарних точках є «архітектурно недоцільним».

«Відповідно до п. 2.23 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011р. №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», (…) у місцях масового скупчення і відвідування громадян повинні влаштовуватись громадські вбиральні з розрахунку 1 санітарно-технічний прилад на 500 осіб. Забороняється будівництво громадських вбиралень, каналізованих на вигріб. (…)
В комунальній власності міста перебуває шість біотуалетів, які знаходяться на балансі КП «Виробниче житлове підприємство аварійних робіт» Житомирської міської ради та встановлюються під час проведення загальноміських заходів. Враховуючи викладене вище та те, що при визначенні місць розміщення об'єктів містобудування однією із складових є важливість врахування архітектурної доцільності, яка є одним із критеріїв при плануванні та забудові населених пунктів, розміщення біотуалетів на вулицях міста вважаємо за недоцільне», - йдеться в офіційній відповіді.

Варто зазначити, що на сайті міськради є дві інші петиції аналогічного змісту, які поки не набали необхідної кількості голосів. Зокрема, у петиції під назвою «Громадські туалети» від 2 лютого 2016 р. пропонується «представникамр влади звернути увагу на факт катастрофічної нестачі туалетів -модернізувати, відремонтувати ті, що є, та побудувати нові».

У ще одній петиції, під назвою «Приведення громадських туалетів хоча б до санітарних норм», автор звертає увагу на жалюгідний стан громадських вбиралень у парку ім. Гагаріна й біля собору та обурюється відповіддю влади щодо недоцільності розміщення на вулицях біотуалетів.

«Туалети в парку імені Гагаріна, в гідропарку, біля Спасо-Преображенського собору (до речі, там туалет платний), в них не те, що страшно зайти, а навіть підійти. Сморід за квартали чутно. Невже це естетичний вигляд міста? Що бачить кожного разу пересічний житомирянин, турист чи гість міста гуляючи парками? Пробачте, але всі ми люди і іноді нам потрібно сходити до туалету. Чому кожного разу ми шукаємо якесь кафе або біжимо до офісів?», - задає риторичне питання житомирянин.

Як повідомляв Житомир.info, у 2010 році в місті розглядали проект побудови біля драмтеатру підземного туалету з офісами на даху, але проект не затвердили. В 2011 році під стінами Житомирської міської ради пройшла акція «Горщик чи мер – хто кращий партнер?» з метою привернення уваги влади Житомира до проблеми відсутності у місті громадських туалетів.

У 2014 році міськрада за без малого 100 тис. грн купила мобільний туалет з кабінкою для інвалідів, який розмістили на вул. І. Кочерги, недалеко від Старого бульвару. Через кілька місяців вбиральню підпалили і знищили. У 2015 році керівництво парку культури обіцяло встановити 3 антивандальних євротуалети в гідропарку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі