Місто

Апеляційний суд дозволив забудову в районі житомирського водоканалу та гідропарку

19 February 2016, 09:54

Кілька десятків громадських активістів та військових зібрались в апеляційному суді Житомирської області у четвер, 18 лютого. Люди прийшли, аби потрапити на судове засідання по справі земельних ділянок поблизу Житомирського водоканалу та гідропарку. На думку громади, земля, на якій вже йде будівництво приватних будинків, виділена незаконно. У ході засідання представник обласної прокуратури подала клопотання про проведення додаткової земельної експертизи.

«Прокурором було надано через канцелярію суду до своїх заперечень копію технічної документації 2005 року на площу 291,56 га по «Івано-Франківському ліспромкомбінату», і саме по даній технічній документації наполягаємо на встановленні питання щодо накладення меж земельних ділянок спірних на 219 га. Згідно пояснень адвоката, яка зазначила, що ці точки є ідентичними тим, що містяться в обмінних файлах, які досліджував експерт, є лише припущенням. Бо тільки експерт міг дати нам відповідь на це питання, бо прокурором лише зараз надано таку технічну документацію до справи. Тому прошу вирішити питання щодо призначення додаткової експертизи», – сказала представник обласної прокуратури Оксана Кравчук.

Після короткої наради судді відхилили клопотання прокуратури. З’ясувавши усі обставини справи, учасники процесу перейшли до судових дебатів. Представник прокуратури впевнена, райдержадміністрація перевищила свої повноваження передавши землі лісового фонду в користування громадянам.

«Районна державна адміністрація з перевищенням повноважень передала земельні ділянки лісового фонду фізичним особам, громадянам для ведення садівництва. Судом першої інстанції не враховано докази, які надавались прокурором, а саме збірний кадастровий план, який визначав розташування земельних ділянок на 291,56 га. Також судом першої інстанції взагалі не надано жодної оцінки тому, що районна державна адміністрація перевищила повноваження та передала такі земельні ділянки зі зміною цільового призначення у порушення статті 20 Земельного кодексу. При цьому не вилучивши її в постійного користувача – «Івано-Франківського ліспромкомбінату», порушивши статтю 142 Земельного кодексу України. Вважаємо, що рішення суду є незаконним, постановлено з порушенням норм процесуального та матеріального права. Тому підлягає скасуванню в апеляційному порядку», – сказала під час судових дебатів представник обласної прокуратури Оксана Кравчук.

Сторона відповідачів має свою точку зору на ситуацію.

«Стаття 12 Цивільного Кодексу передбачає добросовісність набувача. І тому, згідно з практикою Європейського суду і протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, передбачається, що кожна особа може володіти і користуватись належним їй на праві майном. Тому відсутні будь які підстави, щоб задовольнити позивні вимоги прокуратури з приводу зобов’язання повернути земельні ділянки. Крім того, вказані позивні вимоги не конкретизовано: хто має повернути, якою площею і на підставі яких документів?! Зважаючи на вказане, просимо суд відмовити у задоволенні апеляційної скарги заступника прокурора Житомирської області і залишити без змін рішення Житомирського районного суду від 10.10.2014 року», – говорить адвокат Аліна Сіра.

Після наради судді ухвалили рішення про відмову у задоволенні позову прокуратури. Рішенням Житомирського обласного апеляційного суду також знято заборону на забудову земельних ділянок в районі гідропарку та водоканалу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі