Влада

Що буде з комунальною газетою «Місто» розповіли редактор та секретар Житомирської міськради

22 February 2016, 17:06

Влада Житомира планує у 2016-2018 рр. збільшити фінансування комунальному підприємству «Інформаційно-видавничий центр» Житомирської міської ради (газета «Місто» та Міське радіо).

Відповідний проект рішення сесії розміщений на сайті Житомирської міськради.

«З метою ефективного виконання запланованих заходів Міської програми «Прозора влада. Відкрите місто» на 2016-2018 роки у 2016 році, у зв’язку із збільшенням тиражу виходу газети «Місто», відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила: внести зміни до Міської програми «Прозора влада. Відкрите місто» на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням Житомирської міської ради від 28.12.2015 №33», – йдеться у проекті рішення.

№ з/п

Перелік заходів програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн, у тому числі:

1.

Фінансова підтримка газети «Місто»

2016 р.

КП «Інформаційно-видавничий центр»

Міський бюджет

970,0

2017 р.

470,0

2018 р.

470,0

2.

Фінансова підтримка Міського радіо

2016 р.

Міський бюджет

132,0

2017 р.

132,0

2018 р.

132,0

ВСЬОГО

2016 р.

1102,0

2017 р.

602,0

2018 р.

602,0

Всього по підпрограмі

2306,0

 

Які зміни будуть відбуватися у комунальній газеті «Місто», Житомир.info поцікавився у головного редактора Тетяни Пашкевич та секретаря Житомирської міської ради Наталії Чиж.

«Тираж планують збільшити від 30 до 50 тисяч, зменшивши кількість сторінок. Колектив хоче йти на роздержавлення, але таких планів немає керівництво міської ради. Як писали активісти в коментарях на мій пост у Facebook про наміри йти на роздержавлення: «який дурень вам віддасть готовий бренд газети та радіо». Сьогодні у нас була нарада у секретаря міської ради, в результаті чого, колектив чітко зрозумів, що ніякого роздержавлення з газетою не буде. Але мало б бути це так: ми подаємо клопотання, яке спочатку розглядається на комісії по регламенту, а далі виноситься на голосування сесії міськради. І депутати мали б проголосувати за те, аби ввести трудовий колектив у співзасновники, а міській раді вийти із співзасновників. Наступне рішення – про ліквідацію комунального підприємства і створення приватного підприємства «Газета «Місто» та міське радіо. Ми б на договірних умовах співпрацювали з міською радою щодо висвітлення її діяльності та опублікування офіційних документів. Це є в ідеалі, це і було б роздержавлення. Все інше, що нині буде відбуватися - порушення закону. Адже, згідно нього, у разі якщо ми не йдемо на роздержавлення, комунальне підприємство має бути ліквідованим, але і ліквідовувати підприємство міська рада не хоче, бо потрібно ж мати свій продукт в інформаційному полі. Якщо ж утворити газету при міській раді окремо – вона повинна містити лише офіційне, тобто «бойовий вкладиш» без інтерв’ю, різних статей. Доля газети та радіо не визначена.

Міська рада зараз не хоче йти на роздержавлення. Газета «Місто» буде шукати шляхи, як юридично, не порушуючи закон, реорганізувати підприємство. Процес роздержавлення довготривалий. Якщо зараз ми не потрапляємо в першу хвилю роздержавлення – це не означає, що нас потрібно зараз закривати. Фактично, підприємство зможе існувати доти, доки процес роздержавлення не закінчиться. Просто у цивілізованих містах та районах органи влади не супротивляться відпускати у вільне плавання свої газети. У нас же навпаки. І взагалі, мені нагадує це минуле: повторюється те, що було спочатку при Дебої, коли «газета «Місто» – то газета однієї людини». Але мені вдалося реанімувати, змінити, якісно покращити її ззовні, та інформаційним наповнення. Вперше тоді за 15-річне існування газети, я зупинила неприпустиму «перевірку» газети керівництвом міста перед виходом її в друк. Тепер знову нам кажуть подавати матеріали та газету на вичитку. Це втручання в редакційну політику», – сказала Тетяна Пашкевич.

Секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж розповіла про те, що влада Житомира хоче зробити газету «Місто» популярною.

«Сьогодні у нас нарада була по концепції роботи газети «Місто»: по самій газеті, вигляду, структурі. Про роздержавлення, ми ще не готові про це говорити. Зараз юристи займаються цим питанням. Це Пашкевич собі бачить роздержавлення, ми поки про це не говоримо, адже Кабміном не прописано, яким шляхом це буде рухатися. Тому я вам говорю, що зараз над цим працюють юристи. Але на фінансування газети виділяється 2-3 роки, у проекті рішення це все йде поетапно, а комунальне підприємство має працювати, і ми маємо на меті зробити популярну газету, аби її хотіли купити житомиряни, і читати, а не просто для галочки, що вона є, і що є комунальним підприємством. Вона має бути якісною, тому є збільшення фінансування.

Ми просимо їх давати інформацію не яку вони ставлять в газету, а газету, яку вони хочуть робити, тобто наступний тираж. Ми просимо приходити і показувати її для того, аби вона вигляд мала нормальний, і вона взагалі комунальне підприємство, і підпорядковується управлінню по зв’язкам з громадськістю, і дуже багато цікавих речей зараз відбувається взагалі в нашому місті, а в газеті вони не висвітлені. Тому я завжди говорю, що в газеті має бути вся інформація: і добра, і не добра, і якщо вона стосується будь-кого. І думка громадянина має бути в газеті, і позиція міської ради і містян. Це має бути демократична газета, а не «вилизана» під владу, газета має бути живою», – резюмувала Наталія Чиж.

Також секретар міської ради наголосила на тому, що нині діючому редактору газети «Місто» Тетяні Пашкевич контракт на роботу не продовжили.

Як повідомляв Житомир.info, обласна рада забирає у газети «Житомирщина» своє майно площею 1800 кв. м, яке здається в суборенду та виходить зі складу засновників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі