Влада

Житомирські депутати зменшили розмір орендної плати за землю на 70%

25 February 2016, 14:10

Більше години депутати Житомирської міської ради розглядали питання зменшення розміру орендної плати за землю на 2016 рік. На позачерговій сесії міської ради виступив начальник управління Держгеокадастру в Житомирському районі Володимир Ковальчук.

«У 2015 році було прийняте рішення про введення в дію і затвердження технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земель міста Житомира. З 2016 року, з 1 січня наше управління почало видавати витяги з відповідною технічною документацією, яка пройшла відповідну процедуру затвердження, пройшла державну експертизу і була передана по акту прийому-передачі до нашого управління. Законом про оцінку землі зазначено, що наше управління повинне видавати витяги з технічної документації виключно з тієї технічної документації, яка була затверджена і пройшла відповідні процедури погодження. Всі знають ситуацію, яка на сьогоднішній день склалася, що дійсно грошова оцінка – дуже висока, підприємці, промисловці не в змозі на сьогоднішній день її платити і, як було надано пропозиції до міської ради, щоб міська рада розглянула питання на сесії щодо встановлення понижуючих ставок земельного податку, і відповідно ставки орендної плати за землю. Ще раз хочу наголосити, чому у місті виникало питання і набуло великого розголосу. Бо рішенням сесії, коли затверджувалася технічна документація, також був четвертий пункт, де депутати встановили ставки коефіцієнтів відповідних. Хочу довести до вашого відома, що жодним законом, жодними інструкціями це не передбачено. Необхідно було внести відповідні зміни до даної технічної документації і відповідно нам передати, щоб ми могли з неї давати такі витяги. Тому зараз є два судових процеси. Розуміємо ситуацію і складне становище в країні в цілому, і прошу те, що у повноваженнях міської ради приймати рішення щодо конкретної орендної плати того чи іншого підприємства, встановлення податку за землю тих чи інших категорій, хочу, щоб це питання сьогодні було розглянуте на сьогоднішньому засіданні», – сказав Володимир Ковальчук, після чого довго відповідав на запитання і претензії депутатів міської ради та підприємців.

Про непомірно високу вартість орендної плати за землю розповів підприємець Сергій Зайцев.

«Людина за адресою Щорса,104 має 12 соток землі прибудинкової територія. Він раніше платив 680 грн. На сьогоднішній день йому нарахували 24 тис. грн оренди землі для фізичної особи. Як ви думаєте, 50% його рятує чи не рятує? Пан Ковальчук являється держслужбовцем. Є діюче рішення сесії 931. Чому вони не подали в суд? Вони проспали. Вони не хотіли його виконувати. Вони думали, що бізнес і місцева влада будуть між собою скубатись. Прошу вас з голосу внести пропозицію проголосувати в НАБУ звернення. Якщо держслужбовець не виконує Конституцію ст.144, нехай він або звільняється, або по-ньому буде кримінальна справа. Якщо ви платили за землю 50 тис., а будете платити 670 тис., знижка 50% вас рятує? У мене магазин і земля, від якої я н можу відмовитися 27 соток. Я маю платити 1 млн 300 тис. за оренду землі», – сказав Сергій Зайцев.

Депутат Олександр Рибак підняв питання гаражних кооперативів, зокрема, скільки будуть змушені платити власники гаражів після зростання цін.

«Вулиця Східна,145. Ми, якщо додаємо пільгу, вони будуть сплачувати 181 тис. грн на 200 гаражів. Це 900 грн на гараж у рік. Ділимо на 12 місяців і отримаємо 75 грн кожна людина в місяць має ще віддати. Держава підвищує ціни на комунальні послуги. У нас постійне збільшення цін на ліки. Це пенсіонери. Ми їм ще нічого не дали, вже залазимо їм у кишеню. При чому залазимо кожного дня і зараз знову заліземо», – сказав Олександр Рибак.

Після тривалих обговорень депутати таки проголосували і своїм рішенням на 70% зменшили розмір орендної плати за землю суб’єктам господарської діяльності, юридичним та фізичним особам, з 1 січня по 31 грудня 2016 року. Втім, міський голова зізнається, навіть з такою пільгою орендна плата буде в рази вищою, ніж раніше.

«Насправді це рішення абсолютно не вирішує проблему в місті Житомирі. Тому що у багатьох підприємців все одно оренда землі виросте і в 2, і в 3 рази, тому що це рішення дає тільки пільгу в розмірі 70%. Ми зробили максимум, що могли зробити, і це питання стосувався не тільки підприємств. Ми проаналізували 637 договорів оренди, які у нас є на даний момент, і за кожним договором оренди є розрахунок орендної плати. З одного боку повинен був бути баланс по наповненню бюджету, з іншого боку ми не повинні заганяти підприємця особливо в таких економічних умовах, в тінь. Тому що багато хто просто відмовлятиметься від договорів оренди, тому що такі податки платити неможливо. Орендна плата на землю виростала у деяких підприємців в 7 разів або в 10 разів. Основна маса – це було підвищення приблизно в 3 – 3,5 рази. Ми розуміли, що ефемерні розрахункові суми, які може отримати бюджет, він ніколи не отримає. Тому що підприємці масово відмовлятимуться від оренди і ми можемо опинитися в ситуації, коли бюджет недоотримає гроші. Тому було прийнято рішення, ми врахували ситуацію з ОСББ, тому що у нас до цього виходило, що будинок повинен платити за оренду в рік приблизно 25-30 тис. грн. І ця знижка в 70% виходить на рівень 4 тис. грн середня плата буде за 100-120 квартирний будинок в рік. Це в будь-якому випадку проміжне рішення. Через суд ми будемо далі наполягати на виконанні 931 постанови. Рішення суду може затягнутися, поки ми тимчасово вводимо цю пільгу до моменту вирішення в суді. І у випадку, якщо вступить рішення суду, відбудеться автоматичний перерахунок суми податку на землю» – сказав Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі