Місто

У Житомирській виправній колонії №4 засуджені можуть безкоштовно отримати робітничу професію, яка згодиться на волі

25 February 2016, 16:58

Дерев’яні продовольчі піддони можна побачити чи не в кожному супермаркеті. Втім, більшість житомирян може й не здогадуватись, що вони виготовлені засудженими у виправній колонії №4. Щодня, окрім святкових та вихідних днів, засуджені, які перебувають у виправній колонії №4, можуть працювати на виробництві. Усе як на волі – за виконану роботу людина отримує гроші. Єдина різниця – засуджені не мають права носити при собі готівку.

«Засуджений, який працює на виробництві, отримує заробітну платню, яка зараховується йому на його депозитний рахунок. В нашій установі, згідно з режимними вимогами, засуджений не має права мати при собі гроші. Він має гроші на рахунку. З цього рахунку він має право отоварюватись в магазині при установі, він має право оплачувати кімнату побачень, коли приїздять рідні та близькі. Отримуються кошти на його проживання і харчування, комунальні та побутові послуги, як і на волі. Відповідно, якщо засуджений звільняється і в нього на особовому рахунку є кошти – вони йому повертаються. Бо якщо не повернути ці кошти, то це буде звичайний корупційний злочин», - розповідає заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області Анатолій Бобриньов.

Окрім зароблених коштів, засуджені можуть навчатись, щоб влаштуватись на роботу після звільнення з виправної колонії.

«Якщо в засудженого є бажання, він безкоштовно має право навчатись і отримувати відповідні професії. Десь до 18 професій у нас можна отримати. Маляр, муляр, штукатур, столяр, оператор газової котельні, електрогазозварювальник і таке інше. Тобто, засуджений може вийти і працювати по цих професіях. Дійсно, у нас зараз на волі багато бухгалтерів, психологів і фінансистів, а працювати нема кому. Наша задача в установі – підготувати засудженого для життя на волі. Щоб він міг вийти і далі чесно жити», - каже Анатолій Бобриньов.

Після звільнення з виправної колонії більшість засуджених зможуть працевлаштуватись та жити чесно – в цьому переконані представники Житомирської обласної асоціації фахівців соціальної сфери. Та попри можливість заробити гроші і отримати освіту, багато ув’язнених стикається з проявами корупції. Це вдалось встановити в результаті досліджень в рамках проекту «Свідомий вибір». В ході проекту встановили основні причини корупційних діянь в Державній пенітенціарній службі.

«Ключових причин насправді три: перша – це низький рівень державного забезпечення. На цьому акцентують увагу і ув’язнені і співробітники. Друге – це низький рівень заробітних плат у співробітників, який примушує персонал йти на корупційні дії. І третє – це наша ментальна установка, бо фактично всі, як співробітники, які брали участь у опитуванні, так і ув’язнені, підтвердили, що корупція, на їх думку – це наша ментальна традиція»,- вважає експерт проекту «Свідомий вибір» Андрій Сочинський.

За словами експертів, в результаті дослідження вдалось виробити ряд рекомендацій для оптимізації системи протидії корупції в пенітенціарній системі.

Фоторепортаж з Житомирської виправної колонії №4 дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі