Влада

Житомирська обласна рада теж буде приймати електронні петиції від громадян

2 March 2016, 09:33

Житомирська обласна рада буде приймати петиції від громадян, вже розроблений порядок подання та розгляду електронних петицій.

Проект рішення сесії «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронної петиції, адресованої Житомирській обласній раді» опублікований на сайті обласної ради 1 березня.

«Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції», з метою забезпечення участі громадян у місцевому самоврядуванні, враховуючи рекомендації постійних комісій обласної ради, обласна рада вирішила затвердити Положення про порядок подання та розгляду електронної петиції, адресованої Житомирській обласній раді (додається). Виконавчому апарату обласної ради забезпечити розміщення інформації про електронні петиції, адресовані Житомирській обласній раді у глобальній інформаційній мережі Інтернет відповідно до цього Положення. Оприлюднити дане рішення на офіційному веб-сайті Житомирської обласної ради у встановлені законом терміни», - йдеться у проекті рішення.

У Положенні розписаний порядок подання петиції та реагування влади на неї, зокрема:

Автор (ініціатор) Петиції заповнює спеціальну форму, яка розміщена на Веб-сайті петицій. При заповненні форми зазначаються прізвище, ім’я, по батькові громадянина або назва громадського об’єднання (із зазначенням посадової особи), а також адреса електронної пошти. Неправдиві відомості, подані автором (ініціатором) Петиції, громадським об’єднанням, є підставою для відмови в її оприлюдненні або для виключення з режиму оприлюднення.

В Петиції має бути викладено суть порушеного питання, пропозиція щодо його вирішення, а в заголовку Петиції зазначено її короткий зміст. Петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини,а також нецензурну лексику та лайнові вислови. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

Петиція оприлюднюється на Веб-сайті петицій протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором) після її перевірки відповідальними особами виконавчого апарату обласної ради, які призначаються відповідно до розпорядження голови обласної ради. Дата оприлюднення Петиції на Веб-сайті петицій є датою початку збору підписів на її підтримку.

Громадянин, який бажає виразити свою позицію щодо Петиції, реєструється на Веб-сайті петицій та активує позначку «Підтримую» під обраною ним Петицією.

Петиція до Житомирської обласної ради розглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та цього Положення, за умови збору на її підтримку протягом 45 днів з дня її оприлюднення не менш ніж 1200 підписів громадян (мешканців Житомирської області).

Розгляд Петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Якщо електронна петиція містить клопотання про її розгляд на сесії обласної ради, у такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для скликання та проведення сесії обласної ради згідно чинного законодавства та Регламенту роботи обласної ради.

Про початок розгляду Петиції відповідальні особи виконавчого апарату обласної ради не пізніше наступного робочого дня повідомляють голову обласної ради та профільну постійну комісію обласної ради і передають її на опрацювання.

Як повідомляв Житомир.info, електронні петиції Житомирська міська рада почала приймати з 3 листопада 2015 року. Станом на ранок 2 березня оприлюднено 229 петицій, з них 102 надійшли с початку 2016 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі