Влада

Серед проблем, які побачили експерти німецького проекту GIZ у Житомирі - неякісний громадський транспорт

6 April 2016, 16:40

Покращення життєвого простору житомирян, розвиток соціальної, транспортної та технічної інфраструктури міста - такі завдання стоять перед міждисциплінарною робочою групою, яка займатиметься вирішенням проблем міського середовища. Разом з експертами німецького проекту GIZ робоча група розроблятиме концепцію інтегрованого розвитку Житомира.

«Перед нами стоять три головні цілі. Ми також можемо назвати їх компонентами. З одного боку, ми хочемо створити план до кінця 2017 року. В другу чергу, ми хочемо підготувати підґрунтя для інфраструктурних проектів. В третю чергу, ми хочемо поєднати досвід, який отримуємо тут, у Житомирі, з досвідом Полтави, Вінниці, Чернівців, та інших міст України, які стикаються з подібними проблемами», - розповів директор проекту GIZ Матіас Брандт.

Наразі експерти тільки знайомляться з інфраструктурою міста, але зазначають, що одразу помітні проблеми, які є і в інших містах України.

«Якість громадського транспорту, на перший погляд, не дуже висока. Так, є проблеми, але це практично у кожного міста, з передмістям, з районом. Там дуже активний розвиток, але при цьому інфраструктура приймається від міста, і важко знайти всередині міста територію для розвитку», - вважає  експерт з міського розвитку проекту GIZ Урс Томан.

Директор проекту GIZ Матіас Брандт звернув увагу на те, що для ефективного вирішення проблем поступово доведеться змінити і принципи роботи органів місцевого самоврядування та відійти від політичних суперечностей.

«В більшості міст політичні проблеми зазвичай не такі важливі. Тому що люди живуть по сусідству: хтось демократ, хтось ліберал, але вони всі бачать проблеми: місто брудне, погана транспортна розв’язка. І це не питання «червоних» чи «блакитних» - це прагматичне питання. Але це також питання розуміння і бачення того, як ми житимемо через 15 років. Тому що рішення, яке ми приймаємо тут, коштує багато грошей. І вони мають бути зроблені так, щоб вони окуповувались через 15 років. Зараз ми робимо фундамент для розвитку у найближчі 15 років. Це - те, що нам треба зрозуміти», - наголосив Матіас Брандт.

Робоча група регулярно збиратиметься у повному складі, паралельно опрацьовуватимуть інформацію окремо по кожній галузі.

«Періодичні зібрання всієї координаційної ради або робочої групи, і, безумовно, це буде робота в більш дрібних групах. Крім того, будуть так звані групи підтримки. Це люди, які будуть допомагати збирати інформацію, опрацьовувати інформацію, пов’язану з різними питаннями Житомира: транспорт, освіта, культура, медицина, економіка тощо. Адже одна з величезних проблем - це відсутність тієї статистики, яка потрібна для проекту», - каже директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Одним з ключових завдань робочої групи буде винайдення єдиного бачення міста для подальшої розробки іміджу Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир потрапив у п'ятірку міст України, які спільно з Німеччиною реалізовуватимуть європейський проект розвитку міст.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі