Влада

Обласна топонімічна комісія займається перейменуванням вулиць в населених пунктах Житомирської області, які самі цього не зробили

14 April 2016, 17:25

14 квітня відбулося перше засідання обласної топонімічної комісії. Депутати та члени комісії розглянули пропозиції перейменування вулиць, провулків та демонтаж пам’ятників, які підпадають під закон про декомунізацію в населених пунктах області, які до кінця лютого самостійно цього не зробили.

Про це Житомир.info розповіла депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза.

«Сьогодні вперше збиралася обласна топонімімічна комісія. Ми обговорювали стан декомунізації в області. Вже наступив другий етап закону про декомунізацію  і ми підбивали підсумки, що вже є і що потрібно  доопрацювати, тому що до 21 травня має бути виконано цей закон. Звернули увагу на два аспекти: по-перше це демонтаж пам’ятників, дошок і друге це перейменування вулиць. Пролунала пропозиція, щоб зібрати всі демонтовані пам’ятники, дошки в одному місці, як варіант селище Кмитів Коростишівського району, там є музей монументального мистецтва, а цей назвати «музей терору», щоб приїздили люди, дивилися і щоб все це не знищувати. Але є населені пункти на Житомирщині, де попри цей закон України місцеві влади роблять що хочуть. Наприклад, є вказівка демонтувати, а не хочуть демонтувати в селі Жовтневе Лугинського району, або дві селищні ради в Новоград-Волинському районі це Ярунь і Повчине», – зазначила Олена Галагуза.

Свої пропозиції перейменування вулиць населені пункти області вносять неохоче.

«По вулицях теж дуже цікава ситуація, є населені пункти, які не хочуть вносити свої пропозиції щодо перейменування. З усього переліку районів і міст дуже мало внесли пропозиції. Хочу відзначити місто Овруч, вони молодці і дуже по патріотичному підійшли. Вулиці Космодемянську вони будуть на вулицю Ольжича перейменовувати, провулок Тітова на Жизневського, Героя Небесної Сотні, буде в них і вулиця Степана Бандери. А Бердичів підійшов по-бердичівські. Наприклад, вулицю 12 Жовтня на вулицю Жовту, вулицю Калініна на вулицю Калинову, вул. Колективізації на вулицю Колективну, вулиця Індустріалізації на вулицю Індустріальну, вулицю Червоної авіації на вулицю просто Авіації. Ми детально розглядали кожну вулицю, консультувались з краєзнавцями, з істориками.

Дуже конфліктна ситуація в Коростені. Посилаються на якесь незрозуміле опитування, що нібито 93% жителів Коростеня проти перейменування. Це цинічна брехня, тому що був на комісії депутат Коростенської міської ради, і він нас просив приїхати на телебачення і говорити людям, бо за його словами є група людей, які працюють на міського голову і вони качають цю ситуацію, і це страшно. Він каже, що було альтернативне опитування і більшість людей висловилися, що їм байдуже щодо перейменування. Я вважаю, що такі дії міського голови потрібно вивчити на предмет юридичний, тому що він фактично закликає не виконувати закон України. Якщо він має це опитування то нехай оприлюднить», – розповіла депутат.

Комісія розглянула всі матеріали, внесла свої пропозиції і збереться на наступне засідання через два  тижні.

«Ми проголосували за те, щоб звернутися до ЗМІ і запровадити якусь рубрику для інформування населення, бо ми бачимо, що відбувається зомбування населення з боку пропагандистів кремлівських, що не треба перейменовувати вулиці. Цинічна брехня йде через ЗМІ, що нібито все це коштує грошей, Насправді це безкоштовно і ми зараз будемо проводити просвітницьку роботу», – зазначила Олена Галагуза.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі планують перейменувати ще понад 30 вулиць та провулків, які не підпадають під закон про декомунізацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі