Влада

Житомир та область підписали меморандуми про співпрацю із Державним агентством з енергоефективності

13 May 2016, 10:42

12 травня ключовою подією II Форуму енергоефективного партнерства стало підписання Меморандумів про партнерство між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження та місцевими органами влади щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності будівель бюджетних установ.

Про це повідомляє прес-служба Держагентства з енергоефективності.

«Ініціюючи проведення Форуму, ми поставили за мету продовжити тісну співпрацю з місцевими органами влади, започатковану ще минулого року. Адже рік спільної роботи у напрямку поширення програми «теплих» кредитів був надзвичайно плідним: прийнято 146 місцевих програм з відшкодування частини відсотків за кредитами, у процесі розробки – ще близько 100 програм. Це сприяло збільшенню кількості учасників програми з утеплення житла. І сьогодні, підписуючи меморандуми, ми започатковуємо співпрацю з місцевою владою у напрямку запровадження механізму енергосервісу, що стане запорукою проведення енергосервісними компаніями масштабної термомодернізації найбільш вразливої та проблемної сфери – бюджетних установ», - наголосив голова Агентства Сергій Савчук.

Сергій Савчук також нагадав, що потенціал скорочення газу в бюджетній сфері завдяки енергомодернізації становить до 50%.

«Це майже 800 млн. м3 заощадженого газу в рік та потенційний ринок енергосервісу обсягом близько 5 млрд. доларів», - зауважив Савчук.

В рамках II Форуму енергоефективного партнерства «Енергосервіс: інвестиції в енергоефективність бюджетної сфери та переваги для житлових будівель» було підписано 33 Меморандуми про партнерство у сфері енергоефективності бюджетних установ з:

керівництвом обласних державних адміністрацій: Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської;

керівництвом міських державних адміністрацій: Київ, Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Краматорськ, Луцьк, Одеса, Рівне, Сєверодонецьк, Суми, Тернопіль, Ужгород, Херсон, Хмельницький, Чернівці.

Відповідно до підписаних меморандумів, Держенергоефективності бере на себе зобов’язання надавати консалтингові послуги щодо:

- законодавства у сфері енергосервісу;

- розрахунку базового рівня енергоспоживання;

- підготовки проектів документів (тендерний пакет, рішення органу місцевої влади про узгодження і затвердження тощо);

- моніторингу енергоспоживання та верифікації результатів енергосервісу.

Для виконання зазначених зобов’язань при Держенергоефективності буде створено «call-центр ЕСКО». Також Агентство вестиме щоквартальний моніторинг кількості укладених ЕСКО-договорів у регіонах.

У свою чергу місцеві органи влади відповідатимуть за такі питання:

- проведення регіональних семінарів з питань ЕСКО;

- забезпечення щорічного збільшення кількості укладених енергосервісних договорів;

- запровадження системи матеріального стимулювання відповідальних за реалізацію ЕСКО-проектів;

- створення інформаційної бази потенційних об’єктів енергосервісу.

Нагадаємо, навесні 2015 року активісти перевіряли енергоефективність адміністративних будівель в обласному центрі.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні минулого року в Житомирі проходив II Шведсько-український форум, на якому обговорювали питання співпраці в сфері енергоефективності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі