Влада

У Житомирі на шведсько-українському форумі Едуард Кругляк говорив про майбутній фонд енергоефективності

1 December 2015, 18:24

 Колишній заступник мера Житомира з питань ЖКГ, а нині – заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк розповів про плани уряду по створенню фонду енергоефективності, запуск якого запланований на 2016 рік.

Про це йшлося 1 грудня на II Шведсько-українському форумі з чистих технологій, який проходив цього разу у Житомирі.

«У залі засідань міської ради зібралися шведські експерти й компанії, представники влади і комунальних підприємств Житомира, а також міжнародних фінансових організацій, аби поглибити ділову співпрацю між країнами Швеції та України в сфері енергоефективності. З цієї нагоди у Житомир прибув Надзвичайний і повноважний посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат та Міністр з питань міжнародного співробітництва з метою розвитку Швеції Ізабелла Льовін. Захід організували  Посольство Швеції і Business Sweden спільно з Житомирською міською радою з метою  презентації шведських інноваційних рішень у сферах центрального опалення, водоочистки, поводження з твердими побутовими відходами, вентиляції і відновлювальної енергетики для українських муніципалітетів і приватних компаній», - інформує управління по зв’язках з громадськістю Житомирської міської ради.

На сьогодні перед Україною стоїть важливий ключовий виклик – вирішення проблеми надмірного споживання енергоресурсів. Уряд намагається вирішити його за допомогою реалізації подібних проектів. Заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк наголосив, що енергоефективність – це не тільки стратегічне завдання українського уряду та шлях до енергетичної незалежності нашої держави, а створення нової для України галузі, яка відкриває великі можливості для місцевого бізнесу та для іноземних партнерів.

«55 млрд євро – сума, яка на сьогодні варта уваги. Ринок розміром 40 млрд євро – на проекти з енергоефективності будівель, 15 млрд євро – на розвиток альтернативних джерел енергії. Тому сьогодні Україна має сприяти розвитку цього ринку та залученню інвестицій»,- зазначив Едуард Кругляк.

Серед перших кроків уряду, які спрямовані на зацікавлення інвесторів, є прозора та зрозуміла для інвестицій стратегія енергоефективності в законодавстві України. Едуард Кругляк зауважив, що розроблюється концепція фонду енергоефективності, запуск якого запланований на 2016 рік. Фонд наповнюватиметься за рахунок бюджету та коштів донорів і стане ключовим інструментом для мотивації впровадження реформи енергоефективності в якості компенсації вартості кредитних ресурсів.

«Кожне інвестоване євро сьогодні принесе в Україну економію енергоресурсів, а завтра – повернеться нашим інвесторам великим прибутком. За нашими оцінками, річний потенціал ринку може сягти 2 млрд євро та близько до 100 тис створених робочих місць, інвестиції в розвиток виробництва альтернативних джерел енергії. Ми зацікавлені розгортати в Україні підприємства, які будуть використовувати всі сучасні наукові та технічні надбання та випускати продукцію, спрямовану на заміщення природного газу», - сказав Едуард Кругляк.

Три важливих чинники – реальна потреба України в інвестиціях та в енергоефективності, бажання країни створити інвестиційний режим максимального сприяння, а також готовність іноземних партнерів інвестувати у розвиток енергоефективності в нашій країні – мають сприяти реформуванню енергетичної сфери України. 

Міжнародні фінансові інституції нададуть інформацію щодо актуальних програм і фінансових інструментів, доступних на українському ринку. Відтак, форум сприятиме збільшенню інвестицій в енергоефективність. Головною метою події є зустріч українських управлінців, бізнес-лідерів, інвесторів із шведськими постачальниками рішень і технологій  та  їхня подальша плідна співпраця.

Шведсько-український форум з чистих технологій організовано з метою підтримки сталого розвитку України за допомогою шведських постачальників найкращих рішень у галузі.

Фото з сайту міської ради та сайту ОДА

Як повідомляв Житомир.info, працівники кондитерської фабрики «ЖЛ» мало не зірвали проведення шведсько-ураїнського форуму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі