Влада

Подробиці «рейдерського захоплення» Житомирського соцстраху: Дегліс порвав наказ, нове керівництво викликало поліцію

18 May 2016, 15:19

 18 травня у приміщенні Житомирського обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відбувся невеликий «переворот»: представники центральної дирекції фонду з Києва прибули до директора виконавчої дирекції обласного відділення Миколи Дегліса, аби ознайомити його з наказом про звільнення. Директор же вважає своє звільнення незаконним і категорично відмовляється залишати посаду.

«Сьогодні Тетяна Блажинська (заступник Голови  Комісії з реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Ліквідаційної Комісії Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - Житомир.info) разом з помічником директора фонду приїхали з наказом про моє звільнення. Наказ є нелегітимним вже через те, що мене звільняє комісія, яка займається ліквідацією фонду соціального страхування. Ви знаєте, що Верховна Рада прийняла рішення по об’єднанню двох фондів – соціального страхування і нещасних випадків. Там чітко прописано, що йде об’єднання цих фондів методом злиття. Але мене приймав на роботу директор фонду, і директор має право звільнити. На сьогоднішній день виконуючою обов’язки директора є Нагорна Тамара Абдухамідовна, а Валерій Сітайло, який є головою комісії з реорганізації фонду, не має права видавати накази про звільнення чи прийом на роботу. Його завдання – провести реорганізацію фонду, вивести баланс фонду соціального страхування і передати в новий фонд», - прокоментував Житомир.info Микола Дегліс.

Зі слів заступника начальника юридичного управління виконавчої дирекції Фонду Володимира Забели з Києва, Микола Дегліс відмовився знайомитися з наказом і порвав його.

«У нас є відеозапис, як ми його знайомимо із наказом, він його порвав. В результаті була викликана поліція і складений акт, бо він не передає печатку. Коли прийшли ЗМІ, Микола Дегліс сказав, що він ніякого наказу не бачив і не рвав», - розповів юрист.

Володимир Забела також повідомив, що в Житомирі до 18 травня була вакантною посада заступника директора Житомирського відділення фонду. Заступника призначили наказом від 18 травня.

«Сьогодні ця людина тут. Виконавча дирекція в особі Дегліса приймає заступника, тобто, визначає, що відповідна комісія має його призначити. А те, що вона має звільнити його, він не приймає», - дивується юрист.

Станом на 11 годину у приміщенні Житомирського відділення соцстраху відносно спокійно, працівники поліції складають протокол.

Микола Дегліс відмовляється залишати кабінет і віддавати печатку, бо переконаний: як тільки його звільнять, одразу почнуть дерибанити майно Житомирської дирекції. Крім того, на думку Дегліса, під ризиком звільнення опиняється 150 працівників підрозділів фонду в Житомирській області.

«Це робиться для того, щоб вкрасти гроші й роздерибанити майно фонду. (Пан Сітайло) прийняв таке рішення, що він ліквідує фонд, працівники просто звільняються, і тоді він має можливість дорватися до грошей. У Житомирі ми через фонд видаємо 200 млн грн в рік. У житомирській дирекції є багато майна, недобудова по вул. Скорульського і 17 сотих землі в центрі міста. Звичайно, їм це цікаво, вони хочуть продати все за копійки і займатися корупцією. Ми не можемо цього допустити, і незаконним наказам підпорядковуватися не будемо. Ми стоїмо на позиціях закону, працюємо чесно і порядно. На сьогоднішній день всі допомоги видаються, трудові колективи в районах працюють. А це просто рейдерська атака, вони думають, що якщо вони мене звільнять, то зразу дорвуться до грошей і нерухомості», - переконаний Микола Дегліс.

Зі слів начальника контрольно-ревізійного відділу виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Юрія Павлюка, близько 10 днів тому була звільнена заступник директора Житомирського відділення,але вона вже подала заяву до суду для відновлення на посаді.

«Все розпочалося з того, що ми як керівництво виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення відмовилися виконувати незаконні, злочинні накази, які в майбутньому призведуть до порушення гучних кримінальних справ по дерибану фонду. Ми відмовилися брати участь у цих махінаціях, бо ліквідація фонду є незаконною і суперечить чинному закону, який регламентує злиття фондів у спосіб реорганізації, а не ліквідації», - говорить Юрій Павлюк.

Заступник начальника юридичного управління виконавчої дирекції Фонду Володимир Забела пояснив причину звільнення директора Миколи Дегліса численними порушеннями у роботі виконавчої дирекції обласного відділення.

«У лютому 2016 року була проведена комплексна ревізія Житомирського обласного відділення, в ході якої виявленні численні порушення в її діяльності, а директору були винесені догани за несвоєчасне усунення недоліків. Зокрема, фонд декларував, що Житомирська область єдина в Україні не потребує реабілітації людей після різних хвороб, тоді як область на 2 місці в Україні за частотою захворювань. Тобто, Житомирська область на сьогоднішній день при таких високих показниках захворюваності людей не реабілітує. Наприклад, відомо, що Житомирська облдержадміністрація зверталась до місцевого відділення фонду з проханням розглянути питання лікування близько 300 осіб. Ця заява в фонд зайшла, але не буле розглянута. Інший приклад, коли по юридичному відділу виконавчої дирекції фонду Житомирського обласного відділення належним чином не велася претензійна робота, були невчасно подані відповідні позовні заяви щодо відшкодування певних коштів, чим було нанесено збитків державі. Крім того, не були усунуті недоліки попередньої перевірки, ще за 2013 рік. Ми зараз перебуваємо в стані реорганізації, і потрібно зробити якийсь зведений ліквідаційний баланс, щоб злитися в єдиний фонд соціального страхування. Але ми не можемо цього зробити, бо у нас тут висить 4 мільйони заборгованості, яку давно можна було списати якимось внутрішнім розпорядженням», - розповів Володимир Забела.

На думку юриста, конфліктна ситуація склалася через те, що фонд перебуває у стані реорганізації, і директор Житомирського відділення не визнає ліквідаційної комісії, яка працює.

«Але вона існує, вона внесена у відповідний реєстр, ми діємо відповідно до довіреностей, виданих головою відповідної комісії, і сумнівів не може бути. Виконавчі дирекції фонду по Україні нормально сприймають нашу структуру, окрім Житомирського відділення, хоча жодних підстав немає», - каже Забела.

Зі слів заступника начальника юридичного управління, інформація про звільнення 150 осіб не відповідає дійсності.

«Відповідна процедура затверджена Верховною Радою: зливають два фонди, і виходить один. Обласне відділення як працювало, так і буде працювати, у тому ж складі. Якщо йде ліквідація, це ж не значить, що директор чи його заступники не мають виконувати свої повноваження», - пояснив він.

Журналіст Житомир.info познайомився і з новопризначеним директором Житомирського соцстраху - Кисельчуком Василем Петровичем. Він розповів, що має вийти на роботу вже 19 травня. Сподівається, що йому вдасться пройти у свій робочий кабінет.

«Якщо не пускатимуть – це вже інше питання», - сказав він.

З березня 2009 року Василь Кисельчук очолював Бородянську міжрайонну виконавчу дирекцію Київського обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як повідомляв Житомир.info, 18 травня в Житомирське відділення соцстраху приїхав новий директор, а Микола Дегліс відмовився залишити посаду.

Микола Дегліс у кріслі начальника - 25 років

Зліва - начальник контрольно-ревізійного відділу Юрій Павлюк

Зліва - заступник начальника юридичного управління виконавчої дирекції фонду Володимир Забела (Київ) 

Василь Кисельчук вже 19 травня планує зайняти крісло директора Житомирського відділення фонду

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі