Влада

Що таке електронне урядування і чому воно потрібне житомирянам

23 May 2016, 15:10

Отримати вільний доступ до державних послуг у мережі інтернет замість оббивання порогів і очікування в чергах – таку можливість надає електронне урядування, тобто переведення усіх державних послуг в онлайн-режим. Такий спосіб організації державної влади покликаний зробити взаємодію між державою та бізнесом і громадянином прозорою, простою, без зайвих затрат часу та бюджетних коштів.

Як зазначають аналітикіи Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», електронне урядування діє у трьох напрямках: держава-бізнес, держава-громадянин, держава-держава. Є певний перелік послуг, обов'язкових для надання їх онлайн, відповідно до Директиви ЄС. Для бізнесу це соціальні внески співробітників, корпоративний податок, ПДВ, реєстрація нової компанії, , внесення змін до реєстраційних даних, подання статистичної інформації, митні декларації, екологічні дозволи, держзакупівлі. Для громадян перелік трішки більший — податок на прибуток, пошук роботи, соціальні привілеї, особисті документи, реєстрація авто, громадські бібліотеки, заява в міліцію, заявка на дозвіл будівництва, свідоцтва на шлюб та народження, заявки на вступ до ВНЗ, зміна адреси, сервіси охорони здоров'я.

Е-урядування економить бюджетні кошти і дозволяє громадянам впливати на прийняття рішень різного рівня. Крім того гарантує, що участь в ньому беруть реальні люди, які підтвердили свою особу за допомогою ЕЦП (електронний цифровий підпис), BankID або MobileID. Та найголовніше те, що е-урядування мінумізує корупційну складову.

За даними доповіді ООН по стану електронного врядування світовими лідерами з прогресу у цій сфері є Південна Корея, Австралія,Сінгапур, Франція та Нідерланди. Українці при впровадженні е-урядування орієнтувались на досвід країн Прибалтики, зокрема на Естонію.

Як зазначають аналітики Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", в Естонії спершу впровадили систему ідентифікації громадян через ID-картку, яку видають у 15 років і діє вона, як паспорт. Картка містить електронний чіп, у якому зазначена інформація про її власника, також до неї прив’язаний електронний підпис. З допомогою цієї карти люди здійснюють важливі операції, не виходячи з дому.

Електронне урядування в Україні

Необхідність Україні переводити державні послуги, закупівлі та взаємодію держави з громадянами і бізнесом у онлайн-режим прописано в Угоді про асоціацію України з ЄС. Нині в Україні існує законодавча база для роботи онлайн-сервісів, на законодавчому рівні визначені механізми дії е-петицій та надання державних послуг онлайн. Допомагають впровадити е-урядування і волонтери, зокрема волонтерський проект «Prozorro» став офіційним держресурсом, великої популярності набув портал державних послуг iGov, розроблений волонтерами в рамках боротьби з корупцією в Україні.

Вже сьогодні в Україні діють проекти, які дають українцям змогу використовувати онлайн-заявки:

1. проекти Державної реєстраційної служби України із запровадження електронної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

2. спільний проект Державного агентства з питань електронного урядування України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Координатора проектів ОБСЄ в Україні із запровадження електронних адміністративних послуг у будівництві.

3. Міністерство освіти та науки України дає змогу подавати заяви на вступ до вишів онлайн та записувати дітей у дошкільні навчальні заклади через онлайн-форми.

4. Більше 90% платників ПДВ та майже 80% платників ЄСВ звітують в електронній формі.

5. На сайті Мін’юсту можна зареєструвати юридичну особу або фізособу-підприємця, отримати інформацію про нерухомість, а також отримати довідку, витяг про компанію.

6 Веб-портал E-data, який дає доступ до інформації про використання публічних коштів в Україні.

Волонтерський проект державного масштабу

IGov – це волонтерський проект, що за рік охопив майже всю Україну. Один з ініціаторів створення такого ресурсу - виконавчий директор "Приватбанку" Дмитро Дубілет. Менш ніж за рік існування сайтом скористались понад 800 000 користувачів, які провели понад 1 200 000 сесій. Найпопулярнішими е-послугами на Igov є надання витягу з Єдиного державного реєстру МВС, отримання субсидії та оплата житлово-комунальних послуг, видача чи заміна паспорта громадянина для виїзду за кордон, надання довідки про наявність чи відсутність судимості, отримання довідки про доходи фізичних осіб, призначення допомоги при народженні дитини та інші.

Зараз на сайті доступно 285 послуг онлайн, дуже скоро запрацює ще 57, а в роботі перебувають 728.

Для користування послугами  можна використати як електронний цифровий підпис (який мають більшість підприємців і може отримати будь-яка людина в податковій інспекції або в одному з офіційних центрів сертифікації ключів ), так і BankID (авторизація на сайті через онлайн-кабінет одного з 9 банків, які є учасниками проекту).

iGov на Житомирщині

Презентувати проект iGov у Житомирі на початку серпня 2015 приїжджала Яніка Мерило - експерт Агентства електр онного урядування України. Вона розповіла про головні переваги електронного урядування, головний з яких – подолання бюрократії та хабарництва.

«Електронне урядування перш за все дає можливість повністю виключити хабарництво. Якщо ви замовляєте довідку через інтернет – давати хабар просто немає кому, комп’ютер хабарів не бере. Це лише початок і перехід буде плавним. Наприклад, в Естонії немає жодного документу, який би не можна було отримати чи подати через інтернет. До цього країна йшла 15 років», - сказала Яніка Мерило.

Вже сьогодні для житомирян на порталі iGov доступно 53 послуги онлайн, ще 10 з’явиться дуже скоро. У Житомирській області проектом займається двоє координаторів – Ванда Савінова та Володимир Корнійчук. Про нові послуги вони інформують житомирян на сторінці у facebook, приєднатися до роботи над впровадженням послуг на порталі iGov може кожен. Координатори розповіли, як досягли таких результатів і з якими труднощами стикалися.

Починаючи реалізацію проекту, волонтери досягли домовленості з керівництвом міста та області, а згодом почали роботу з керівниками відділів та департаментів.

«У місті Житомирі робота розпочалася з отримання та узагальнення інформації з кожного відділу  міської ради щодо переліку послуг, які надаються громадянам та юридичним особам. Було проаналізовано, які послуги є найбільш запитувані, які не вимагають внесення змін до порядку надання, а також узгоджено графік відцифрування»,-розповідає Ванда Савінова.

«Ми не можемо сказати, що всі відділи з ентузіазмом сприйняли необхідність долучення до електронного формату. Однак, відділ у справах сім'ї, молоді і спорту та відділ з регулювання земельних відносин Житомирської міської ради відразу виявили зацікавленість у проекті»,-продовжує  Володимир Корнійчук.

Першим результатом роботи стало одразу 6 послуг. Житомиряни отримали можливість зареєструватися у базі багатодітних сімей, отримати довідку про перебування в банку даних багатодітних родин, а також подати заявку на виведення з банку даних (наприклад, якщо виїжджають з міста). В електронній формі з‘явилася можливість подати заявку на отримання путівки на оздоровлення дітей з багатодітних або малозабезпечених родин, сиріт, дітей воїнів АТО та деяких інших категорій).

«Ми були першими в Україні, де через iGov підключили відразу весь спектр послуг для багатодітних родин. Це була наша перша велика комплексна перемога», - говорить Володимир Корнійчук.

 «Що ж стосується управління з регулювання земельних відносин, то ми змушені були зупинитися на півдорозі (хоча підготували все необхідне до відцифрування), оскільки розпочалася реорганізація відділу. Змінюється порядок надання послуги, працівники, бланки. Сподіваємось на успішне закінчення цих процесів в першій половині літа»,- ділиться Ванда Савінова.

 Крім Житомира, волонтери спробували долучити Малин, Новоград-Волинський, Бердичів, Коростень та Житомирський район, і результати там значно відрізняються від житомирських.

«Поясню, чому. По-перше, відсутність зацікавленості у проекті керівників міст та місцевих депутатів. По-друге, майже масове небажання державних службовців робити зайву роботу ( як вони вважають). По-третє, недостатня технічна забезпеченість державних органів-надавачів послуг. По-четверте, неоднозначна позиція окремих працівників міністерства економічного розвитку щодо інтеграції єдиного державного порталу адміністративних послуг з іншими електронними ресурсами, в тому числіз iGov. Складається парадоксальна ситуація, коли  єдиний державний портал адмінпослуг не діє, а надання послуг через iGov не є обов'язковимдля відповідних державних органів. Що на сьогодні маємо у перелічених містах? Коростень - рішенням Коростенської міської ради від 21.04.2016 р. затверджена загальноміська програма створення міської автоматизованої інформаційної системи на 2016-2017 роки, якою передбачено відцифрування понад 20 послуг до кінця 2016 року і понад 50-до кінця 2017 року. Велика заслуга у цьому   координатора iGov-Коростень Боровкова Володимира. Бердичів - вже більше двох місяців 4 послуги перебувають у тестовому режимі, не доведені до основного порталу. Підготовка до відцифрування нових призупинена. Малин - місцева влада протягом чотирьох місяців визначається, чи потрібні е-послуги місту», - говорить Ванда Савінова

Також вона окреслила впровадження iGov у Житомирському районі:

«В кінці лютого на початку березня ми робили декілька спроб розпочати відцифрування послуг управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА.  Їх надання у старому форматі призводить до черг та навантаження на державних службовців. Однак, саме від державних службовців-надавачів послуг ми отримали рішучий супротив.  Тому Житомирський район ми тимчасово залишили, бо не хочеться витрачати сили та енергію на вітер», - каже Ванда Савінова

«Найсвіжіша» послуга, яка запрацювала для житомирян на порталі iGov – це звернення до міського голови. Також користувачі iGov мають можливість, не виходячи з дому, звернутися до голови Житомирської ОДА та до його заступників. Для мешканців віддалених населених пунктів це допоможе заощадити час і гроші на дорогу. Втім, координатори проекту розповідають і про інші переваги, які надає портал.

«У розділі «статистика» біля кожної послуги вказується середній час, за скільки в місті обробляється заявка, тобто це такий момент змагань між містами. Також варто сказати, про таку річ, як ескалація проблеми. Якщо людина звертається в державний орган, пишучи паперову заяву, як правило, у цього органу є 30 днів на відповідь. При цьому може бути таке, що на 30-й день тобі прийде лист, в якому написано, що ти неправильно поставив кому в такому-то полі. При подачі заяви через iGov більшість таких проблем зникає, оскільки сайт перевіряє правильність заповнення полів, підтягує дані користувача з електронного підпису або з банку, не дає залишити порожнім обов’язкові поля або ввести літеру в поле, де має бути цифра. Крім того, коли людина подає заяву через iGov, звернення приходить у державний орган, але державний орган якийсь час не реагує на цю заявку, відбувається ескалація - нам, житомирським волонтерам, приходить повідомлення, що такий-то відділ не розглядає заяву такого-то громадянина стільки-то днів. Ми йдемо і питаємо, чому ви не розглядаєте. Якщо проблема не вирішується, то через 2-3 дні вона ескалується на загальноукранський рівень iGov, підключаються бізнес-аналітики, які працюють на рівні країни. Вони з’ясовують, чи щось не так у процесі, чи нема доступу до сайту, чи якісь проблеми, спілкуються з чиновниками. Наступний рівень - звернення до керівника того чиновника, який повинен розглядати заяву. Тобто людина, яка звернулася через iGov за послугою, вона не лишається сама, їй допомагаємо ми, вся система працює на неї», - пояснює Володимир Корнійчук.

 Житомиряни продовжують стояти в чергах

Не зважаючи на велику кількість переваг, послуги iGov поки не набули великої популярності серед житомирян та мешканців області. Від початку 2016 року на адресу облдержадміністрації, райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення надійшло понад 15 тисяч звернень громадян, таких звернень, що надійшли через портал iGov – одиниці.

«Я бачу частину електронних звернень, які надходять на ім’я голови ОДА. Є звернення, де люди запитують про систему державних закупівель, як видаються ліцензії, були питання і по цінових пропозиціях, один стурбований громадянин запитував, чому ростуть ціни в аптеках, ми опрацьовували це питання теж, готували відповідь», - розповідає Олексій Шатило директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської ОДА.

У місті зберігається схожа тенденція. Близько 300 людей щоденно приходять у ЦНАП, щоб замовити довідку, або отримати консультацію. Від початку року сюди звернулося понад 10 тис. людей. І лише двоє – через портал iGov.

« Як правило, люди особисто приходять до нас. Можливо тому, що на iGov - це нові послуги на даний момент. У ЦНАП надається більший спектр послуг – не тільки міської ради, але й інших органів влади та виконавчих органів влади», - пояснює начальник Центру надання адміністративних послуг Житомирської міської ради Сюзанна Галецька.

 Електронна демократія по-житомирськи

«Владою міста впроваджується активна робота щодо впровадження електронного врядування та переведення в електронну форму публічних послуг, які надаються громадянам та бізнесу. В рамках реалізації заходів  визначеної стратегії 14.05.15 сесія міської ради затвердила  міську цільову програму «е-Місто» на 2015-2017 роки, основною метою якої є формування ефективної системи муніципального управління, вдосконалення існуючих процедур та розширення кількості електронних сервісів для мешканців», - розповіла Сюзанна Галецька.

Вже сьогодні житомиряни мають можливість звертатися до представників влади за допомогою петицій. Віднедавна мешканці міста, які користуються громадським транспортом і мають претензії, можуть заповнити скаргу у спеціальному розділі на сайті, вказавши дату, час і № маршруту, за яким сталося певне порушення, або надіслати смс-повідомлення на спеціальний номер. Усі скарги надходять безпосередньо до заступника міського голови Дмитра Ткачука, який аналізує і регулярно оприлюднює усю зібрану інформацію. Також заступники міського голови Дмитро Ткачук та Матвій Хренов часто реагують на скарги і нарікання, які житомиряни пишуть у соціальних мережах.

На сайті Житомирської міської ради є розділ «Інтернет-приймальня», за допомогою якої житомиряни можуть звернутися до міського голови. «Ми прагнемо працювати  оперативно та якісно, тому пропонуємо вам скористатися розділом «Інтернет-приймальня», яка пришвидшить отримання інформації, консультацій тощо. Тут можна залишити і свої пропозиції та побажання», - йдеться на сайті. Щоправда, користувачів попереджають, що електронні звернення та відповіді на них не мають статусу офіційних документів. Для отримання офіційної відповіді необхідно звернутися у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян».

У розділі передбачений і архів запитань та відповідей, проте жодної інформації про звернення тут не міститься. Як пояснила начальник управління по зв'язках з громадськістю Житомирської міської ради Анастасія Рибак, нині ця послуга є неактивною.

Застаріла техніка гальмує впровадження електронного документообігу

Головною проблемою, яка гальмує запровадження систем електронного документообігу у Житомирській ОДА є застаріла комп’ютерна техніка та програмне забезпечення.

«Коли ми говоримо про електронний документообіг - мова йде про налагодження так званої внутрішньоапаратної роботи. Якщо запит приходить від громадян, щоб він не роздруковувався, а в електронному вигляді міг елементарно опрацьовуватися. У цій сфері ми почали роботу давно, були різні причини, які стримували його впровадження. Зараз є розуміння керівництва області, що таке електронний документообіг, і що цю систему треба впроваджувати. Водночас ми стикнулися з проблемами матеріально-технічного забезпечення: техніка є зношеною. Потребує оновлення і сертифіковане програмне забезпечення. Якщо говорити по сумі, то за підрахунками минулого року мова йде про 700 тис. грн. лише на оновлення департаменту, а на всю адміністрацію мова йде про 12 млн. грн. Таких коштів взяти наразі ніде», - зазначив Олексій Шатило.

Отже, впровадження е-урядування дозволяє економити гроші платників податків, робить процеси в державі більш прозорими, мінімізує корупційну складову, дозволяє громадянам впливати на прийняття рішень різного рівня і долучатись до цього з максимальною економією часу та зусиль. Тож ті зусилля, яких докладають волонтери та чиновники, вже за кілька років мають принести суттєві результати.

 Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі