Влада

У Міністерстві регіонального розвитку пояснили, що буде з ЖЕКами після 1 липня

14 June 2016, 16:35

Директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Дмитро Корчак 14 червня на прес-конференції в ІА «Укрінформ» розповів про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Зараз відбувається багато спекуляцій щодо того, що з 1 липня традиційні ЖЕКи припинять своє існування. Але це не так. ЖЕК – це така сама юридична особа, яка надає послуги з управління багатоквартирним будинком, і яка також може бути обрана управителем», - йдеться у повідомленні.

За словами Дмитра Корчака, сьогодні багато непорозумінь у суспільстві з приводу того, що відбуватиметься з 1 липня. Йдеться про регулювання управління багатоквартирними будинками, що передбачено Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до його перехідних положень саме з 1 липня вступає в силу норма, відповідно до якої люди повинні визначитися з управителем у своєму будинку.

Дмитро Корчак наголосив: головне, що необхідно розуміти – люди повинні самостійно приймати рішення щодо управління власним майном та обрати відповідного управителя. Законом передбачено, що це може бути юридична особа, ФОП (фізична особа підприємець) та безпосередньо об’єднання співвласників (ОСББ).

«Важливо розуміти, що люди можуть об’єднатися у своєму будинку, створити ОСББ і самостійно визначитися, хто саме надаватиме їм послуги управління. Це, відповідно, може бути й той самий ЖЕК, який їх обслуговував останніми роками. Після першого липня буде друге, і життя на цьому не закінчується. Проте, якщо до 1 липня люди не визначаться з процедурою управління, не оберуть управителя для свого будинку, то на державному рівні – рівні місцевого самоврядування – їм буде призначена через тендер керуюча компанія-управитель», - зазначив директор Департаменту та додав, що для того, щоб громадянам було простіше зорієнтуватися у питанні – на сайті Мінрегіону розміщений зразок типового договору з управителем та порядок проведення конкурсу.

«На сьогодні по країні близько 15 тисяч багатоквартирних будинків мають об’єднання співвласників разом із житлово-комунальними кооперативами. Загалом по Україні ми маємо 220 тисяч багатоквартирних будинків. Більша частина – це старий житловий фонд, який багато років не ремонтувався, але там живуть люди. І тут потрібно чітко визначитися, в яку площину далі йти – жити й далі з дірявим дахом, чи вже врешті-решт взяти будинок у свої руки і привести його до ладу. І краще за все це робити через об’єднання співвласників», - наголосив Дмитро Корчак.

За інформацією сайту міської ради, станом на 14 червня 2016 року в Житомирі зареєстровано 150 ОСББ, з яких 79 – з початку цього року.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні виконкому 18 травня під час голосування за підвищення тарифів ЖЕКам мер Житомира Сергій Сухомлин говорив, що у місті йде масовий процес створення ОСББ а влада розглядає питання створення в місті двох комунальних ЖЕКів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі