Культура

У Житомирі відкрили фотовиставку «Вірменська спадщина України»

1 July 2016, 09:12

«Вірменська спадщина України» - фотовиставку під такою назвою відкрили 30 червня у Домі української культури. Її присвятили 400-річчю вірменського книгодрукування в Україні.

«Ми тут зібрали найменшу частину вірменської багатовікової спадщини і намагалися представити вірменську культуру в Україні. В дійсності, якби ми зібрали все, що вірмени протягом 10-ти століть творили і створювали на теренах України, то нам би знадобилося багато залів», - розповів голова комітету з питань історико-культурної спадщини Спілки вірмен України Давид Давтян.

У залі – понад 50 експонатів. Тут зображення стародавніх книг, храмів, ікон, архітектурних пам’яток та видатних діячів, які жили та працювали в Україні. Відвідувачі уважно слухають історію кожного з експонатів, а по завершенню екскурсії аплодують.

«Мені було було цікаво, тому що сьогодні я побачила про деяких знаменитих поляків, які представлені тут як сини вірменського народу. Мені було цікаво, що так пов'язані народи і зв'язки польського і вірменського народу», - розповіла голова Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторія Лясковська-Щур.

Нині на території Житомирської області мешкає понад дві тисячі вірмен. Вони планують не лише розповідати про надбання своїх предків, а прагнуть й самі залишити пам’ятки для наступних поколінь.

«Організаторами сьогоднішнього заходу є Спілка вірмен України та Житомирська обласна громада вірмен «Еребуні». У нашій виставці представлені дуже багато цікавих експонатів, які стосуються нашої історії, вірменської спадщини: ікони, видатні вірмени, які залишили свій слід в українській історії, і дуже багато експонатів, які представляють вірменські церкви. Вірмени Житомирщини мріють, що коли-небудь в нашому славному місті з'явиться вірменська апостольська православна церква, куди могли б йти вірмени з усієї Житомирської області, молитися на своїй рідній мові і проводити церковні обряди», - сказав виконавчий директор ГО «Житомирська обласна община вірмен «Еребуні» Ваге Петросян.

Організатори переконують, ця виставка стане цікавою не лише для вірмен, але й для українців.

«Намагаємося донести до людей, щоб приходили, дивилися, бачили. Тому що живемо в одному місті, в одній країні. Ми знаємо українську історію, хочеться, щоб українці знали вірменську історію», - сказав голова ГО «Житомирська обласна община вірмен «Еребуні» Саргіс Мартиросян.

Триватиме виставка 2 тижні. До 13 липня відвідати її можуть усі бажаючі. Вхід – вільний.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі