Економіка

У податковій пояснили, що робити житомирянам, які не отримали повідомлення про податок на нерухомість

5 July 2016, 12:57

До 1 липня 2016 року платники мали отримати повідомлення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Про це інформує офіційний портал Державної фіскальної служби України. 

«До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи-платника податку на нерухоме майно буде направлено (вручено) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення», - інформує сайт.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують у 2016 році фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, - нагадують податківці.

Цього року платники податку – юридичні особи - сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік. Ставки на поточний рік встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад. Ставка встановлюється у розмірі, що не перевищує 3 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (41,34 грн) за 1 кв. метр бази оподаткування. Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку). Цей податок платники сплачуватимуть у 2017 році (за 2016 рік). 

Податок сплачується авансовими внесками щокварталу. Граничний термін сплати – 29 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, - нагадує ДФС.

Як і минулого року, не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств; будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, об'єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, включаючи їхні притулки, інтернати, лікарні; будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, що використовуються для надання освітніх послуг.

Платники-фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2015 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року. Ставки на 2015 рік на житлову та нежитлову нерухомість були встановлені минулого року рішенням відповідних рад, але не вище 2 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року (24,36 грн) та не вище 1 відс. мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року за 1 кв. метр для об’єктів нежитлової нерухомості (12,18 грн).

У соцмережах деякі житомиряни пишуть, що до 1 липня не отримали повідомлення про сплату суми податку на нерухоме майно.

Як пояснили Житомир.info у прес-службі Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції, яка обслуговує м. Житомир та Житомирський район, платники, які до 1 липня не отримали оповіщення про податок на нерухомість, можуть зателефонувати за номером 418-537 (приймальна інспекції) і попросити з’єднати з відділом майнових податків. Або ж підійти у 201 кабінет інспекції (на м-ні Перемоги) на звірку.

«Якщо людина не отримала сповіщення, можливо, вона не є платником податку на нерухомість або його нерухомість не підлягає оподаткуванню», - пояснили в прес-службі.

У Житомирській ОДПІ ГУ ДФС в Житомирській області також повідомили, що 7 липня в інспекції проведуть брифінг для журналістів на тему податків на нерухоме майно. 

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2015 року депутати Житомирської міської ради затвердили ставки місцевих податків та зборів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі